I.A.R. Ieri, alaltăieri și răsalaltăieri, un spectacol în premieră la teatrul Elisabeta despre prietenie și adevăr în familiile de etnie rromă
2022-11-24 23:53:16

Miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, iubitorii de teatru și nu numai sunt invitați la o piesă în premieră. Adolescenți, tineri și pasionați de teatru, 11 la număr, vor urca pe scenă în cadrul premierei „Ieri, alaltăieri și răasalaltăieri” de Maria Cociș și Andreea Mocanu, regizată de Camelia Popa. Atât dramaturgii, cât și regizorul vor fi prezenți la premieră. Este un spectacol de o oră și jumătate, pregătit intens în doar 2 luni.

Camelia Popa regizorul acestui spectacol și Trupa 009, au un istoric de aproape 3 ani. Au făcut facut filme de scurt metraj și piese de teatru împreună, în cadrul unei școli de film și teatru. Maria Cociș, una dintre cele doua scriitoare ale piesei, mai scrisese o piesa de teatru, cu un an în urma, pe care ulterior a pus-o în scenă cu aceiași colegi. Piesa a fost primită bine de public aducând în atenție, povestea de iubire dintre un băiat de etnie rroma și o româncă, poveste de iubire ce s-a finalizat cu căsătoria celor doi, in ciuda opoziției părinților.

Prin prisma succesului avut cu acest prim spectacol, scenaristele Maria Cociș și Andreea Mocanu s-au gândit să facă o continuare a poveștii, păstrând mare parte dintre personajele folosite. „S-au apucat de scris, iar cu draft-ul acela de scenariu, au venit la mine și mi-au spus că au scris o piesa de teatru, pe care vor ca eu să o regizez. Mi-au dat scenariul, l-am citit, mi s-a părut un subiect cu potențial si foarte actual, iar de aici si până la prima zi de casting, au urmat mai multe draft-uri de scenariu, până am ajuns la forma finală”, a declarat Camelia Popa.

Ieri, alaltăieri și răsalaltăieri este o poveste universala, despre iubire, prietenie si adevăr. Faptul că acțiunea se desfășoară în interiorul a doua familii de etnie rroma, este doar o întâmplare care are și o explicație. Moartea neașteptată și timpurie a Cleopatrei, soția mult iubită a unui șef de clan, de etnie rroma, reușește să reconsolideze clanul, reamintindu-le tuturor că iubirea și iertarea înseamnă putere.

Actorii sunt doar adolescenți, talentati si pasionati de actorie: Cleopatra Mandeș – Sara Mircescu, George Mandeș– Mihai Costache, Menodora Vanciu – Teodora Ciocan, Vasile Vanciu– Costin Ilie, Baba Raimonda – Flavia Dumitru, Alexandru Amarescu – David Zăvoianu, Sebastian Mandeș – Sorin Niculescu, Smărănduca Vanciu – Andreea Mocanu, Alessia Andreescu – Alexia Tătaru, Mioara Mandeș– Maria Cociș, Ilie Mandeș – Matei Ilie

În ceea ce privește repetițiile acestea au început în luna octombrie, câte 3 ore, de doua ori pe săptămână. Toate biletele vândute vor reprezenta donații, costul intrării în sala de spectacol este de 70 lei, iar acești bani vor fi direcționați către centrul de plasament Mia’s Children, pentru mâncare și electricitate. Aceștia vor continua seria spectacolelor caritabile, în fiecare an, în luna Decembrie. Spectacolele vor avea în componență adolescenți talentați, fiind o reală rampă de lansare a acestora.

Acestea fiind spuse, vă invit cu drag, apoi vă aștept cu impresii!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *