Alina Șerban, premieră la Festivalul de Film de la Veneția, 2023 Housekeeping for Beginners câștigă The Queer Lion și o recunoaștere specială
2023-09-14 10:07:35

Alina Șerban și Anamaria Marinca sunt protagonistele filmului “Housekeeping for Beginners”, în regia lui Goran Stolevski.

Filmul a fost premiat într-un concurs de 16 filme, care includea filmele „Dog Man” ale Luc Besson și „Maestro” pe Bradley Cooper.

„Housekeeping for Beginners” a primit și o recunoaștere specială din partea „Fondazione Fai Persona Lavoro Ambiente” pentru un film implicat social.

Alina Șerban la Festivalul de Film de la Veneția, trofeul Queer Lion

Sursă fotografie: La Biennale di Venezia, www.queerlion.it

„Housekeeping for Beginners” a avut premiera mondială la Veneția pe 6 septembrie, în cadrul programului competiției „Orizzonti”, iar publicul din sala plină „Darsena” i-a primit cu aplauze și ovații pe regizorul Stolevski și pe actorii din distribuția filmului.

Actrițele Alina Șerban și Anamaria Marinca au reprezentat singurele actrițe românce la categoria lungmetraje din cadrul Festivalul de Film de la Veneția, 2023.

Deși nu vorbește macedoneană, Alina Șerban joacă rolul unei macedonence, Suada, care ajunge în situația să își lase fiicele spre a fi crescute de partenera ei, Dita, interpretată de Anamaria Marinca. Acțiunea filmului se petrece în Skopje, Macedonia.

Filmul a fost primit cu laude atât de criticii de film italieni, cât și de cei internaționali, care au subliniat că filmul este “fresh, autentic și antrenant”.

Sursă fotografie: La Biennale di Venezia

Alina Șerban este actriță, regizoare de film și de teatru. În august 2023 a reprezentat România la Jocurile Francofoniei, în Congo, Kinshasa, cu piesa de teatru “Cel mai bun copil din lume”. “Cel mai bun copil din lume” este primul spectacol al unei regizoare rome inclus în repertoriul permanent al Teatrului Național București. Următoarele reprezentații Cel mai bun copil din lume au loc pe 17 și 18 octombrie.

Sursă fotografie: Fotografii oficiale Jocurile Francofoniei, Congo, 2023

În iunie 2023, artista a avut turneu “Cel mai bun copil din lume”, cu reprezentații la Jersey City Theater Center (New Jersey), la Rehearsal for Truth Theater Festival – Bohemian National Hall și la Institutul Cultural Român (New York).

În ceea ce privește cinematografia, Alina Șerban este de patru ori câștigătoare a premiului “Cea mai bună actriță” pentru rolul principal din producția germană “Gipsy Queen” și a fost desemnată “Cea mai bună actriță a Germaniei” în anul 2020, pentru aceeași peliculă. A reprezentat România în 2018 la Festivalul de Film de la Cannes, cu filmul “Singură la nunta mea”, pentru care a câștigat numeroase premii.

Alina Șerban este din 2009 initiatoarea teatrului cu mesaj social rom din România și din 2015 președinte al Asociației culturale non-profit, Untold Stories, care reprezintă o platformă de teatru și film pentru povești rome marginalizate.

Acestea fiind spuse, aștept părerile voastre!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *