ALIS - Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor
2022-01-17 20:13:39

Pe 15 ianuarie Ziua Culturii Invizibile a fost o acțiune lansată în contextul Zilei Culturii Naționale, in Piata Victoriei, actiune care a avut scopul de a atrage atenția autorităților responsabile și publicului larg asupra situației disperate și lipsite de perspectivă în care se găsește industria de spectacole și evenimente după aproape doi ani de la debutul pandemiei. Evenimentul si-a propus să facă vizibile publicului larg o serie de probleme structurale cu care industria de spectacole se confruntă în acest moment și s-a confruntat în ultimii doi ani precum lipsa normelor clare de functionare, lipsa de ajutoare din partea statului pentru sectorul cultural, lipsa de intelegere a modului in care sectorul functioneaza si lipsa unor masuri compensatorii pentru perioada in care sectorul nu a putut functiona.

În urma inițiativei #ZiuaCulturiiInvizibile, domnul Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii a raspuns pozitiv pe pagina dansului de Facebook. Apreciem că există această reacție și că inițiativa noastră a fost observată. Dorim să îi transmitem la rândul nostru un răspuns și câteva observații pentru lista de măsuri anunțată:

Domnule Ministru Lucian N. Romascanu,

Vă mulțumim pentru răspuns, este un prim pas în direcția restabilirii unui dialog constructiv cu acest sector, un pas necesar, dar nu suficient.

După doi ani, o listă de (alte) promisiuni nu este de ajuns. Am schimbat deja trei guverne de când discutăm de aceste lucruri, le-am scris și reluat cu fiecare în parte, am avut zeci de discuții cu cei care au ocupat vremelnic funcțiile. Am auzit prea multe în acești doi ani și am văzut prea puține acțiuni concrete.
Desigur, și faptul că de-a lungul anilor s-au perindat 31 de miniștri ai culturii, este unul din motivele pentru care suntem astăzi în situația în care suntem. Dar nu e singurul. Motivul principal este că sectorul cultural neinstituționalizat a fost aproape inexistent sau ignorat, în cel mai bun caz, și că niciun ministru nu s-a aplecat real asupra problemelor acestui sector.

Aveți ocazia să nu faceți ce au făcut ceilalți 30 de miniștri de dinaintea dumneavoastră și să acordați acestui sector importanța pe care o merită și pe care și-a câștigat-o prin performanță, prin pregătirea oamenilor care fac parte din el și prin contribuția substanțială pe care a adus-o în ultimii ani nu doar la viața culturală a orașelor, ci și la cea economică. În cifre, nu în vorbe.
Concret, legat de măsurile la care faceți referire:

Schema de ajutor de stat

◾ 148 de milioane de lei alocați pentru schema de ajutor de stat reprezintă 30% din necesarul pentru acest sector; real este nevoie de 500 milioane de lei, adică 100 milioane de euro;
👉 Dorim să discutăm aplicat despre alte posibile surse de finanțare pentru acest sector, în completarea bugetului pe care l-ați anunțat; există variante deja identificate în colaborare cu MC;

◾ Măsuri de redeschidere
👉 Normele stabilite de INSP, CNSU, Ministerul Sănătății sunt luate fără a cunoaște particularitățile acestui sector și sunt în mod obiectiv discriminatorii față de sectorul privat;
👉 Mai mult decât atât, normele în vigoare sunt la nivelul anului 2020, când nu exista nici vaccin, nici certificat verde;
👉 Ministerul Culturii trebuie să aibă un cuvânt de spus în numele sectorului în aceste discuții; de ele depinde posibilitatea/imposibilitatea organizării de evenimente culturale;

◾ Sprijin pentru persoanele fizice
👉 Acordarea de urgență a indemnizației persoanelor fizice, 75% din salariu mediu, atâta timp cât există limitări de funcționare a sectorului, cu proceduri de obținere clare și nebirocratice care să faciliteze accesul la aceasta indemnizație tuturor profesioniștilor din domeniu.

Așteptăm și o întâlnire cu dumneavoastră pentru a discuta aceste subiecte și pentru a găsi soluții. Oamenii din acest sector așteaptă fapte și măsuri reale. Pentru că, da, problemele sunt grave și nu mai suportă amânare.

Un demers: A.L.I.S. (Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor din România), la care s-au alăturat și Asociația MUZE (Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans) și PaCTE (Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente) sustinut de AST – Alianta Serviciilor de Ticketing si AROC – Asociata Romana a Organizatorilor de Concerte si evenimente culturale.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *