Avanpremieră “Housekeeping for Beginners” pe 19 octombrie la Timișoara și pe 23 octombrie la București. Alina Șerban prezintă Gala de deschidere Les Films de Cannes à Timișoara
2023-10-16 20:57:58

Alina Șerban, prima regizoare romă de film și teatru din România, va prezenta Gala de deschidere Les Films de Cannes à Timișoara pe 19 octombrie, iar filmul “Houseekeping for beginners” va fi prezentat în aceeași seară de la ora 20:30, la Cinema Victoria.

 

Între 19 și 22 octombrie, Les Films de Cannes à Timișoara aduce în prim plan cinematografia semnată de femei.

Filmul “Housekeeping for Beginners” a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, unde a câștigat premiul The Queer Lion. Filmul avut premiera săptămâna trecută la London Film Festival BFI, este opțiunea Macedoniei pentru Oscar (2024) și este nominalizat la European Film Awards.

 

Alina Șerban la Festivalul de Film de la Veneția, trofeul Queer Lion

Sursă fotografie: La Biennale di Venezia,  www.queerlion.it

 

“Housekeeping for Beginners” va putea fi vizionat în premieră în România luni, 19 octombrie, ora 20:30, la Cinema Victoria, Timișoara. Biletele pot fi achiziționate accesând următorul link: https://cinemavictoria-tm.ro/filme/housekeeping-for-beginners/.

 

Cea de-a doua proiecție a filmului va avea loc în București luni, 23 octombrie, ora 20:00, la Cinema Union. Biletele pot fi achiziționate accesând următorul link:

https://eventbook.ro/film/bilete-les-films-de-cannes-a-bucarest-housekeeping-for-beginners

 

Spectatorii vor putea asista la o sesiune de Q&A după filme.

 

Deși nu vorbește macedoneană, Alina Șerban joacă în film rolul unei macedonence, Suada, care ajunge în situația să își lase fiicele spre a fi crescute de partenera ei, Dita, interpretată de Anamaria Marinca. Acțiunea filmului se petrece în Skopje, Macedonia.

Filmul a fost primit cu laude atât de criticii de film italieni, cât și de cei internaționali, care au subliniat că filmul este “fresh, autentic și antrenant”.

 

Photo: Alina Șerban la BFI London Film Festival 2023

DESPRE ALINA ȘERBAN

Alina Șerban este dramaturg, actriță, regizoare de film și prima regizoare de teatru romă al cărei spectacol de teatru, “Cel mai bun copil din lume”, a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Național București.

Prima din familia ei care a absolvit liceul, Alina a trecut prin sărăcie extremă, discriminare, apoi a fost în Sistemul de Protecție a copilului.

A terminat studiile la UNATC Bucureşti, New York University – Tisch şi a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra. Este iniţiatoarea teatrului cu mesaj social rom.

De 14 ani, prin proiecte de film și teatru, Alina luptă împotriva tuturor formelor de discriminare pentru a crea spațiu pentru poveștile nespuse, marginalizate. Alina Șerban joacă în filmul macedonean “Housekeeping for beginners”, premiat la Festivalul de Film de la Veneția (2023) și propus de către Macedonia de Nord la Oscar (2024). Este de patru ori câștigătoare a premiului “Cea mai bună actriță” pentru rolul principal din producția germană “Gipsy Queen” și a fost desemnată “Cea mai bună actriță a Germaniei” în anul 2020, pentru aceeași peliculă. A reprezentat România în 2018 la Festivalul de Film de la Cannes. Este regizorul “Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romă, scris din perspectivă romă.

Acestea fiind spuse, vă invit cu drag, apoi vă aștept cu impresii!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *