BIEFF 2022 dă tonul dezbaterilor alături de artiștii internaționali invitați la București în perioada festivalului
2022-09-23 15:49:47
Au mai rămas doar câteva zile până la deschiderea oficială a celei de-a 12-a ediții BIEFF. Proiecția specială Fairytale, cea mai recentă producție semnată de regizorul Alexander Sokurov, va marca luni, pe 26 septembrie, debutul evenimentului anual dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic. Până pe 2 octombrie, programul Festivalului Internațional de Film Experimental București va aduce pe marile ecrane peste 70 de lucrări semnate de artiști din întreaga lume. Mulți dintre aceștia și-au confirmat deja prezența la proiecțiile organizate la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie.

Programul complet și biletele de acces la evenimentele BIEFF 2022 sunt disponibile online, pe platforma  Eventbook.

Un punct de intersecție al inovației și al libertății totale de exprimare artistică, BIEFF își continuă și în acest an misiunea de a promova perspective unice asupra unor subiecte relevante pentru contextul socio-politic actual, construind un spațiu pentru dezbatere și dialog. În acest sens, în fiecare zi, festivalul va oferi spectatorilor prilejul de a interacționa cu autori care îndrăznesc să exploreze noi teritorii în explorările lor artistice.

Marți, pe 27 septembrie, de la ora 18:30, publicul îi va întâlni pe Cat și Éiméar McClay, creatorii A Body Is A Body Is A Body, cu care vor putea intra în dialog după proiecția programului tematic Bodily Rites (Rights). În aceeași seară, de la ora 21:00, va participa la proiecția Future (After) Life Alina Manolache, creatoarea 3 Dialogues About The Future.

Spectatorii programului Second Nature, care va fi proiectat  miercuri, de la ora 18:30, vor interacționa cu artiștii Davor Sanvincenti (Places We’ll Breathe) și Graeme Arnfield (Pervading Animals), iar cei prezenți joi, de la 18:30, la proiecția programului State (of) Terror, îi vor întâlni pe Clemens Poole (Dima, Dmitry, Dmytro. Glory To The Heroes), Douwe Dijkstra (Neighbour Abdi), Kamal Aljafari (Paradiso, XXXI) și Kolja Volkmar (Handbook). În aceeași seară publicul Piaffe – lungmetraj inclus în Competiția Internațională, o va întâlni pe artista Ann Oren.

Ann Oren, regizoarea Piaffe

Alături de artiștii sosiți la festival, vor fi prezenți la București, în cele șapte zile dedicate evenimentului,  profesioniștii invitați în juriile celor trei secțiuni competiționale – regizori, producători, selecționeri și critici de film, cărora le revine sarcina de a alege câștigătorii celor  cinci premii oferite la această ediție a BIEFF.

Ewa Szablowska, directorul artistic al Festivalului Internațional New Horizons din Polonia, producătoarea Ada Solomon, de numele căreia se leagă peste 70 de filme multi-premiate, alături de Carmen Gray – jurnalist cultural, critic de film și selecționer independent, vor urmări și vor analiza cele șapte producții care concurează pentru Premiul BIEFF pentru cel mai bun lungmetraj, în valoare valoare de 20.000 euro, constând în servicii de post-producție oferite de Avanpost.

În secțiunea competițională dedicată scurtmetrajelor internaționale, juriul va fi alcătuit la această ediție din Doris Bauer, co-director al festivalului internațional Vienna Shorts, Marian Freistühler, selecționer al competiției internaționale de la Short Film Festival Hamburg, alături de regizoarea Andreea Borțun, câștigătoarea Marelui Premiu BIEFF în 2021. Cei trei profesioniști din lumea filmului vor desemna câștigătorii premiilor acordate în această secțiune: Premiul BIEFF pentru Cel mai bun scurtmetrajși Premiul pentru Cea mai bună regieîn valoare de 1000 euro fiecare, oferite de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN). Filmul care îi va impresiona pe jurați cu Cel mai bun concept vizual va fi la rândul lui recompensat cu un premiu în valoare de 1000 euro.

Cea de-a 12-a ediție BIEFF va oferi spectatorilor șansa de a vedea pe marele ecran și 12 lucrări  cinematografice autohtone, reprezentative pentru peisajul cinema-ului experimental  din România. Juriul care va desemna marele câștigător al Competiției Naționale îl va aduce la București pe Calmin Borel, coordonator al secțiunii Labo din cadrul prestigiosului Festival de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand. Alături de el, vor analiza scurtmetrajele din selecția oficială BIEFF Sanne Jehoul – directorul de program al Glasgow Short Film Festival, cel mai important eveniment dedicat scurtmetrajului din Scoția, și Michał Matuszewsk – co-curator al Competiției Poloneze de Film Experimental și al Competiției Internaționale în cadrul festivalului Short Waves din Polonia. În urma procesului de jurizare, una dintre lucrările din competiție va fi desemnată Cel mai bun scurtmetraj românesc și va fi recompensată cu un premiu în valoare de 1500 euro, oferit de Institutul Cultural Român.

Acestea fiind spuse, vă invit cu drag, apoi vă aștept cu impresii!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *