Celelalte Cuvinte I - Editie aniversara - ReCuvantare dupa 30 de ani
2017-03-22 20:49:32

Una dintre cele mai interesante si originale aparitii pe scena rock romaneasca, in primii ani ’80 (dar nu numai atunci), a fost aceea a formatiei Celelalte Cuvinte. Cu un nucleu oradean ranforsat la Timisoara, grupul studentesc se asocia sound-ului banatean despre care se vorbeste de la Phoenix incoace, in acelasi timp venind cu noutati stilistice care il individualizeaza peste decenii in tot rockul romanesc. Inca de la aparent ciudata titulatura, trupa isi anunta intentiile: „Cuvintele pe care le rostim ni se par prea putine pentru a exprima ceea ce simtim”. Placut deopotriva de fanii genurilor progressive si hard & heavy, grupul parea sa experimenteze cu fiecare noua piesa, pastrand doar regula unei melodicitati aparte… Si stilul: masurile / ritmurile complexe, exacerbate de chitare in furtuni electrice tunand si fulgerand, palind brusc in atmosfere eterate, cvasiacustice, in care textele isi respira in voie metaforele. Cu blockflöte, vioara ori celesta adaugate instrumentarului clasicizat de rock (mai putin orga / sintetizatorul), fiecare melodie are povestea ei unica, in care esti purtat prin tablouri multicolore, sugestive, dintr-un ev medieval in secolul vitezei… dincolo de cuvinte! Recognoscibili de la primele acorduri ale cantecului, muzicienii reusesc sa nu se autoplagieze si sa surprinda mereu. Abili instrumentisti, fiecare dintre membri este depasit doar de nivelul rezultatului colectiv.

In ciuda instrumentelor manufacturate si a conditiilor de inregistrare totusi modeste de la Radio Cluj, „Iarba prin par” devine un adevarat hit al rockului romanesc; impreuna cu celelalte trei piese din aceeasi sesiune de inregistrari, cu aportul regretatului Florian Pittis, materialul este editat, in 1984, pe o jumatate de disc, de Electrecord (Formatii Rock 10 – bonus pe prezentul CD) si deschide calea primului album discografic, tras in studiourile casei de discuri bucurestene dupa doi ani. O muzica proaspata mintii si urechii, la 30 de ani de la publicare. Dupa 1989, colaborarea cu „Motu” a continuat, a aparut si doritul claviaturist (Tiberiu Pop), dar si instrumentele profesioniste; grupul a pierdut un chitarist, a lansat discuri numai cand a avut ceva nou de spus. Dupa peste 35 de ani de la debut, fanii de ieri si de azi descopera cuvinte nespuse in sentimentele iscate… dar nu acesta e sensul muzicii?

Un disc de colectie care restituie „in integrum” conceptul: coperta originala cenzurata (fundatia inca vizibila a civilizatiei postmoderne?), singura fotografie din perioada inregistrarii albumului, coperta oficiala a editiei princeps. Totul prin vointa editorului Soft Records, pe care il felicit cu speranta ca va uita timpul ce-a trecut si va continua cu o noua reeditare, in spiritul celui de al doilea hit: „Un sfarsit e un inceput”! Doru „Rocker” Ionescu

Soft Records a reeditat albumul Celelalte Cuvinte I, lansat de Celelalte Cuvinte cu 30 de ani in urma, in 500 de exemplare numerotate, format DLE (Digipack Limited Edition) finisaj mat, selectie de culoare UV, remasterizare 2017, tiraj unic. Omisiunile si erorile din creditele listate pe primele editii au fosat corectate in acord cu formatia Celelalte Cuvinte. Conceptul grafic original ce apartine lui Alexandru Andries, cenzurat in 1987, este pentru prima oara restaurat integral si prezentat public.

Celelalte Cuvinte – I
1 Scrisori iubite 1:48
2 Un sfarsit e un inceput 5:14
3 Daca vrei 3:57
4 La ceas tarziu 7:14
5 In zori de zi 1:05
6 Fantana suspinelor 9:36
7 Despartire 4:29
Bonus
8 Despre suferinte de iarna 5:13
9 Iarba prin par 4:07
10 Caracteruri 5:11
11 O sa am 3:42

Acestea fiind spuse, poti cumpara albumul de aici, apoi va astept cu impresii. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *