ENKIDU CU CĂRȚI ȘI FILME se întoarce, pentru al treilea an consecutiv, în Sectorul 5!
2023-11-14 21:29:21

Caravana cu filme și cărți se reîntoarce acolo unde a avut curajul să înceapă!

 

 

Copii din școli din Sectorul 5 se vor intersecta în luna noiembrie 2023 cu universurile create de Ion Puican în PIFONUL POMPILIU ȘI CĂLĂTORIA DINCOLO DE CURCUBEU, vor dialoga în direct pe zoom cu scriitorul DANIEL HORIA care a lăsat amintirile din EPOCA MEA DE AUR pentru Spania unde locuiește acum. Discuțiile despre grafică, bandă desenată, despre cum se construiesc poveștile și personajele cu doi autori români contemporani vor fi completate cu atelierele ținute de Ciprian Nedelcu cu PIPPI ȘOSEȚICA PE MĂRILE SUDULUI de Astrid Lindgren și FETIȚA CARE VOIA SĂ SALVEZE CĂRȚILE de Klaus Hagerup și Lisa Aisato, un autor suedez intrat în istoria literaturii universale pentru copii și doi autori norvegieni contemporani.

 

Sigur nu va lipsi dintre proiecțiile de film OPINCI în regia lui Anton și Damian Groves, drama animată bazată pe o poveste adevărată, despre un globetrotter şi tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor.
Scurtmetrajul este bazat pe povestea reală a lui Dan Dumitru și realizarea lui incredibilă, cea de a fi primul român care a făcut înconjurul lumii pe jos. În 1910, în perioada când studia la Paris, acceptă provocarea creată de Clubul de Turism din Franța: cei ce parcurgeau 100 000 de km cu piciorul în jurul lumii câștigau marele premiu în valoare de 100 000 de franci! Treisprezece ani mai târziu, Dan câștigă provocarea și primește premiul… dar descoperă că banii s-au devalorizat din 1910.

 

LAȘUL, producția norvegiană de scurt metraj a ajuns în România la peste 50.000 de spectatori unici. Filmul de groază pentru copii care vorbește cu mult suspans și… umor despre curaj cu siguranță va aduna un număr considerabil de admiratori și de această dată.

Idunn are șapte ani și îi este frică de întuneric. Într-o zi de iarnă mama întârzie la serviciu. Even, fratele ei mai mare, refuză să facă pe dădaca și o șicanează cu teama ei de întuneric. În ciuda fricii și a faptului că este supărată pe Even, Idunn rămâne singură în casă știind că va petrece cele mai înspăimântătoare ore din viața ei, dar pune la cale și o răzbunare. Este totul așa de înspăimântător pe cât pare? Și cine este de fapt cel laș?

 

Bullyingul, una dintre cele mai acute probleme ale generațiilor actuale de copii, este tema principală a filmului CEI MAI DURI DIN CURTEA ȘCOLII regizat de Christian Lo, unul dintre cei mai apreciați și premiați regizori de film pentru copii din Norvegia.

Modulf, de 11 ani, crede că este un super erou. În fiecare zi el este agresat de cei mai răi băieți din școală. Și asta e bine. Pentru că dacă Modulf este singurul agresat ceilalți copii nu vor fi. Într-o zi, o fată nouă, Lise, se mută alături. Lise nu este de acord cu teoriile lui Modulf. Ei îi pasă și creează dezastru în ierarhiile din școală – și dintr-o dată ea este cea din mijlocul furtunii care trebuie salvată. Modulf este forțat să se confrunte cu propria lui situație și să facă ceva în legătură cu aceasta.

Proiecțiile de film vor cuprinde scurt și lung metraje de ficțiune, animații și filme documentare. Caravana continuă… ne oprim atunci când vine iarna-n calendar!

Programul ”ENKIDU CU CĂRȚI ȘI FILME – Sectorul 5 2023” este organizat de Asociația Enkidu, finanțat de Primaria Sectorului 5 prin Centrul Cultural şi de Tineret Ştefan Iordache, și desfășurat în parteneriat cu Ambasada Norvegiei, Institutul Norvegian de Film, Ambasada Suediei, Institutul Cultural Suedez, Institut de Film Suedez, Studio Set, Opal Production și Ambasada Regatului Danemarcei. Partenerii media sunt Radio România Cultural, LiterNet.ro, aarc.ro, cinemagia, cinemaframe, CineGhid, movienews.ro.

 

Proiect finanţat din fonduri nerambursabile acordate de Consiliul Local al Sectorului 5 prin Centrul Cultural şi de Tineret Ştefan Iordache, în cadrul programului de finanţare nerambursabilă 2023, în baza Legii 350/2005

 

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului București sau a Centrului Cultural şi de Tineret Ştefan Iordache.

Păreri?

 

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *