Evenimente speciale la TIFF: cine-concert British Sea Power - Acrobatii la inaltime in centrul Clujului
2016-05-11 11:45:16

Un show live impresionant al formatiei British Sea Power, despre care „The Sunday Times” titra ca este „cea mai buna trupa din Marea Britanie”, este unul dintre evenimentele speciale de neratat ale editiei cu numarul 15 a Festivalului International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). Spectacolul Cinepiano revine pentru a doua oara la TIFF, iar francezii de la Transe Express aduc trapezisti suspendati la inaltime, in centrul Clujului, si parade cu tobosari la Bontida.

Cunoscuta trupa britanica de indie rock British Sea Power, apreciata pentru prezenta scenica spectaculoasa si alegerea spatiilor neconventionale de concert, va acompania live From the Sea to the Land Beyond (r. Penny Woolcock, 2012), un excelent documentar despre un secol de viata in porturile coastei britanice, sambata, 4 iunie, ora 19.00, la Casa de Cultura a Studentilor. O experienta poetica si revelatoare, filmul contine imagini de arhiva si documenteaza schimbarile societatii britanice incepand cu anul 1902, viata in timpul celor doua razboaie si in vremuri de pace, tranzitia catre industrializare, lupta pentru drepturile femeilor.

British Sea Power, fondata la inceputul anilor 2000 si formata in prezent din sase membri, a castigat aprecierea unor artisti legendari precum Lou Reed, David Bowie, Jarvis Cocker sau Radiohead, iar concertele lor au avut loc pe Marele Zid Chinezesc, la acceleratorul de particule de la CERN, in cadrul unei expozitii cu dinozauri de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, pe un vas in largul marii, intr-o mina de piatra, revista „Time Out” numind-o „trupa live a anului 2004”. Au avut turnee in S.U.A., cantand pe stadioane gigantice, la invitatia unor formatii precum The Killers, Interpol, The Strokes si Pulp. Biletele se gasesc pe http://www.biletmaster.ro .

Dupa succesul de la TIFF 2014, cand sute de copii, alaturi de parintii lor, au savurat muzica originala a lui Tony Berchmans, artistul se intoarce la Cinema „Florin Piersic”, miercuri, 1 iunie, cu spectacolul Cinepiano, in cadrul EducaTIFF. Compozitorul si pianistul brazilian recreeaza magia vizionarilor de cinema de la inceputul secolului XX, cand imaginile mute de pe ecran erau insotite live de muzica, sunete si zgomote, cantate la pian si alte instrumente. Berchmans va acompania filme scurte ale maestrilor comediilor clasice mute.

Renumita trupa franceza de street arts Transe Express vine la TIFF cu doua spectacole muzicale si vizuale unice: Mobile Homme si Tambours en Feu. Mobile Homme va fi prezentat in deschiderea oficiala, vineri, 27 mai, incepand cu ora 20:45, in Piata Unirii, inaintea premierei mondiale a celui mai recent film semnat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter. Trupa a pregatit un show aerian la scara mare, ce presupune acrobatii la inaltime cu trapezisti suspendati de macarale. Spectacolul necesita precizie si iuteala si va tine publicul din Cluj cu sufletul la gura. Cea de-a doua reprezentatie, Tambours en Feu, poate fi savurata la Castelul Banffy din Bontida, in prima seara de Weekend la Castel, sambata, 28 mai, de la 20:30. Parada festiva cu tobosari se va incheia cu un spectacol de lumini, sunet, foc si artificii, inaintea proiectiei filmului The Show of Shows.

Conectati la vechea traditie franceza a spectacolelor ambulante de strada, Transe Express inseamna creatii care socheaza publicul, interventii care transforma strada si care combina muzica, arte vizule, circ, foc, efecte pirotehnice, steampunk, opera, rock, dans si teatru. Echipa este formata din sute de actori, acrobati, dansatori, percutionisti, cantareti, cvartete, sudori, tehnicieni si fierari. Transe Express a avut turnee in 80 de tari si a deschis, printre altele, Jocurile Olimpice din Albertville in 1992.

Interesant, nu? Va sfatuiesc sa nu ratati!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *