Filmul „Caini” deschide cea de-a zecea editie a TIFF Sibiu
2016-06-13 14:57:34

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, in perioada 22 – 26 iunie 2016, pentru cea de-a zecea editie. Editia aniversara se va deschide miercuri, 22 iunie, la ora 22.00, cu filmul Caini, in regia lui Bogdan Mirica, marele castigator al Trofeului Transilvania 2016 si una dintre cele mai apreciate productii romanesti ale anului. Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes, thriller-ul ii are in rolurile principale pe Dragos Bucur, Gheorghe Visu si Vlad Ivanov. Piata Mare din Sibiu va fi, ca in fiecare an, punctul central al festivalului, locul unde spectatorii vor putea urmari cateva dintre cele mai asteptate filme ale anului. Toate proiectiile din Piata Mare vor incepe la 22.00, accesul fiind liber.

Editia aniversara vine cu o serie de proiectii speciale, intalniri cu cineasti, filme dedicate celor mici si alte surprize. Pentru ca intreaga suflare microbista este cu ochii pe Campionatul European de Fotbal, TIFF Sibiu aduce, in prima proiectie speciala a festivalului din acest an, filmul Ascensiunea lui Zlatan/ Becoming Zlatan (r. Frederik & Magnus Gertten), un documentar despre cel mai prolific jucator al fotbalului suedez, Zlatan Ibrahimović. Proiectia va avea loc pe peluza din fata Stadionului Municipal, in Parcul Subarini, joi, 23 iunie, de la ora 22.00. Va aduce fanii in Piata Mare din Sibiu, vineri seara, si Pelé: Birth of a Legend (r. Jeff & Michael Zimbalist), un film despre viata celebrului fotbalist brazilian.

Pele - Birth of a Legend

Vineri, 24 iunie, cinefilii vor avea de ales intre doua proiectii speciale in aer liber, una pe scena de pe lacul Muzeului in Aer Liber si alta la baza barajului de la Gura Raului. In Muzeul Astra, va rula Valul ucigas/ The Wave (r. Roar Uthaug), un film spectaculos despre o catastrofa care ameninta un sat din fjorduri, propus de Norvegia la Oscar, in timp ce petrecerea campeneasca de la Gura Raului se va incheia cu proiectia lui Tudo (r. Iura Luncasu), in care protagonista este actrita Aylin Cadir. Amatorii de delicatese din Marginimea Sibiului, unde a fost filmat Tudo, vor putea degusta faimoasele tocanite traditionale din zona, dar si specialitati din branza si carne pregatite sub poalele muntilor Cindrel.

Ultima proiectie speciala din cadrul festivalului va avea loc sambata, de la ora 21:30, in Cetatea Cisnadioara. Fascinantul film horror mut The Golem: How He Came into the World, realizat in 1920 de Paul Wegener si Carl Boese, va fi acompaniat live de trupa instrumentala franceza NLF3 – o combinatie originala de electro psihedelic, rock si sonoritati afro-jazz.

Cea de-a zecea editie a TIFF Sibiu vine cu o noua locatie permanenta de proiectie, sala Astra Film din Piata Mica, nr. 11. Aici vor rula zilnic cate trei filme, de la orele 17:30, 19:30 si 21:30. Ilegitim, cel mai recent film al regizorului devean Adrian Sitaru, documentarul Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc), United States of Love (r. Tomasz Wasilewski), premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Berlin, Francofonia, noua pelicula a renumitului cineast rus Aleksandr Sokurov, sau Son of Saul (r. Laszlo Nemes), castigatorul premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain, sunt cateva dintre titlurile ce vor rula in noua sala de proiectie. Son of Saul va putea fi vizionat si in programul de festival de la Teatrul Gong, alaturi de productii romanesti precum Afacerea Est, de Igor Cobileanski, adus la Sibiu la scurta vreme dupa premiera mondiala de la Cluj-Napoca, Orizont (r. Marian Crisan) sau Dincolo de calea ferata (r. Catalin Mitulescu), dar si de productii straine savurate de public, precum Belgica (r. Felix van Groeningen) sau blockbuster-ul indian Baahubali: The Beginning.

La Libraria Habitus, cei mici se vor bucura de o sectiune de festival dedicata lor in totalitate. La EducaTIFF, copiii vor putea vedea vineri, sambata si duminica, de la 11.00, filmele Blanka, Societatea secreta din orasul-supa si Vezi sa nu!. Proiectiile de seara vor incepe la 18.00 si 20.00. Printre filmele programate la Libraria Habitus se regasesc Amy, un film tulburator despre viata interpretei Amy Winehouse, Janis Joplin: Little Girl Blue, documentarul Imagini din vis (r. Sorin Luca), despre parintele muzicii electronice din Romania, Rodion G.A., si Never Ending Story (r. Remus Achim) povestea unuia dintre primele mari concerte ale Loredanei dupa Revolutie, show-ul Dragoste.

Acestea fiind spuse, va invit cu drag la acest festival, apoi va astept cu impresii. Enjoy!

Vizual_TIFF Sibiu 2016

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *