(IN)DEPENDEN╚ÜII ­čÄş un portret al lucr─âtorului cultural independent din Rom├ónia, pe 27 ianuarie ╚Öi 4 februarie, la Replika
2022-01-21 20:37:00

Fie c─â-i spunem teatru independent sau privat, alternativ sau underground, c─â se numesc arti╚Öti sau lucr─âtori culturali, ceea ce une╚Öte toate aceste experien╚Ťe este ambi╚Ťia oamenilor care continu─â s─â cread─â, s─â fac─â, s─â pun─â lucrurile ├«n mi╚Öcare. Ei sunt protagoni╚Ötii spectacolului (IN)DEPENDEN╚ÜII sau Homo sapiens non urinat in ventum, povestea tragi-comic─â a teatrelor care se auto-finan╚Ťeaz─â, pus─â ├«n scen─â de arti╚Ötii care se auto-motiveaz─â. O invita╚Ťie ├«n culisele sectorului independent, spectacolul prezentat ├«n premier─â la finalul anului trecut revine pe scen─â pe 27 ianuarie ╚Öi 4 februarie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural de Teatru Educa╚Ťional Replika.
 
Accesul la fiecare dintre cele dou─â reprezenta╚Ťii va fi gratuit, ├«n baza unei rezerv─âri la contact.idea77@gmail.com.

 

Spectacolul este un eseu performativ tragi-comic de Catinca Dr─âg─ânescu, onest ╚Öi pe alocuri ireveren╚Ťios: un fel de portret al artistului independent, care se pune pe sine ╚őn discu╚Ťie, ╚őn aceea╚Öi m─âsur─â ╚őn care chestioneaz─â sistemul ╚őn care e constr├óns s─â activeze. Din distribu╚Ťie fac parte Mihaela R─âdescu, Florina Gleznea ╚Öi Andrei Raicu, autorul muzicii ╚Öi sound design-ului. Andrei Dinescu semneaz─â orchestra╚Ťia vocal─â, iar design-ul de lumini poart─â semn─âtura lui Alexandros Raptis.

(In)dependen╚Ťii sau Homo sapiens non urinat in ventum

ÔÇ×E un exerci╚Ťiu de sinceritate despre cum se simte independen╚Ťa sau freelancingul sau statutul de liber profesionist ╚őn cultur─â. Sper s─â ridice ╚őntreb─âri, sper s─â deschid─â discu╚Ťii.” subliniaz─â Catinca Dr─âg─ânescu, creatoarea spectacolului. ÔÇ×Am f─âcut proiectul ─âsta pentru c─â nu mai puteam s─â nu vorbesc despre ceva ce ╚őmi ocup─â foarte mult spa╚Ťiu mental. Ceea ce am ales s─â punem pe scen─â este produsul discu╚Ťiilor noastre, experien╚Ťelor noastre, istoriilor noastre combinate, un proiect autoreflexiv ╚őn care ne explor─âm condi╚Ťia de arti╚Öti sau lucr─âtori culturali independen╚Ťi, ╚Öi r├ódem de ea, ╚Öi ne enerv─âm, ca s─â nu pl├óngem, ca s─â nu ne pl├óngem, ca s─â facem ceva cu toat─â furia acumulat─â ╚őn─âuntru ╚őnainte s─â ne blaz─âm, sau ca s─â nu ne blaz─âm, sau ca s─â nu devenim cinici ╚Öi ca s─â nu ne l─âs─âm prad─â iner╚Ťiei.“, adaug─â aceasta.

O ini╚Ťiativ─â Idea77 realizat─â ╚őn parteneriat cu unteatru, Centrul de Teatru Educa╚Ťional Replika, Teatrul LUNI de la Green Hours, proiectul face parte din platforma Microistoria performativ─â a lucr─âtorului cultural independent ╚őn Rom├ónia ╚Öi reprezint─â un demers de auto-reprezentare cu mijloace artistice ╚Öi arhivare performativ─â.

Florina Gleznea ├«n (In)dependen╚Ťii

Ecouri în presă
 
,,O or─â ┼či ceva de realism, simbolism, fabulism, absurdism. Despre condi┼úia actorului independent. Aruncat ├«n lume. (In)dependentii. Un spectacol de 100 carate, pe care ar trebui s─â-l vad─â ├«nal┼úii deciden┼úi din cultura rom├ón─â, ca pe o tem─â pentru acas─â. C─âci, distr├óndu-se astfel, poate se vor desp─âr┼úi mai u┼čor de vechile lor n─âravuri ce sufoc─â, nu o dat─â, cultura autentic─â. Nu de alta, dar homo sapiens non urinat in ventum.” ÔÇô Sanda Vi╚Öan, Adev─ârul
 
,,Un exemplu de discurs performativ contemporan trat├ónd un subiect de interes public spre satisfac╚Ťia unui public transgenera╚Ťional, folosind resurse minime ╚Öi creativitate maxim─â. Adic─â exact ce lipse╚Öte aproape cu des─âv├ór╚Öire ├«n teatrele publice din Rom├ónia.” ÔÇô Cristina Modreanu, Revista Scena.ro

Acestea fiind spuse, a╚Ötept p─ârerile voastre! 

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.