NaradiX, TVR și Fundația Bosch România fac din nou echipă pentru a susține elevii la Evaluarea Națională și pentru a-i premia pe cei mai studioși
2023-09-18 11:33:28

Toate cursurile de limba română și matematică oferite de programul Teleșcoala – ce se difuzează la TVR 2 – vor fi disponibile și pe Naradix, împreună cu o serie de testări necesare în evaluarea cunoștințelor pentru elevii de clasa a VIII-a. Proiectul este realizat cu sprijinul și implicarea Fundației Bosch România.

Printr-un parteneriat comun între organizația Narada, TVR și Fundația Bosch România, educația devine mult mai accesibilă pentru elevi. Astfel, cu sprijinul Fundației Bosch, o serie de profesori din întreaga țară filmează conținut interactiv, adaptat noilor generații de elevi, ce este difuzat pe TVR 2, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 15:30. Principalele subiecte tratate la Evaluarea Națională la limba română și matematică sunt dezbătute pe larg în emisiunea tv. Toate aceste cursuri se vor regăsi și pe NaradiX, împreună cu teste ce evaluează cunoștințele elevilor.

În plus, toți elevii care intră pe platformă la finalul fiecărui calup de lecții și testări sunt recompensați cu naradini, monede virtuale cu care își pot cumpăra o mulțime de obiecte din shop-ul platformei. Andreea, o elevă din Satu Mare, a fost una dintre cele mai harnice și studioase eleve, care a câștigat un laptop după ce a parcurs și rezolvat cele mai multe cursuri de pe NaradiX din programul Teleșcoala. Ea se pregătește asiduu pentru Evaluarea Națională și promite că va fi un concurent de luat în serios în acest sezon, mai ales că în prezent se află în clasa a VIII-a și are o motivație și mai mare pentru a învăța.

Când am lansat NaradiX, aceasta a fost prima platformă cu ajutorul căreia elevii puteau recupera materia pierdută în pandemie. Nu mică ne-a fost surprinderea să vedem că după doi ani de la momentul școlii online, copiii o folosesc în continuare și au transformat-o în profesorul lor personal. Care îi ajută să recapituleze lecția predată la clasă sau îi pregătește atunci când au nevoie să aprofundeze materia. Faptul că în prezent se pot pregăti și mai intens pentru primul cel mai important examen din viața lor, urmând cursurile Teleșcoala de pe NaradiX, mi se pare un mare plus pentru această generație. Care nu mai e nevoită să alerge după culegeri și să caute resurse pentru a învăța, așa cum făceau cei din generația mea. Iar felul în care le sunt explicate noțiunile în lecții video, adaptate nevoilor lor și premiile puse la bătaie pentru cei mai harnici, mă determină să privesc din nou în timp și să mă întreb ce am fi putut realiza noi cu atâta tehnologie dacă ne-ar fi fost disponibilă“,  declară Raluca Jianu, CEO Narada.

La rândul său, Simona Beldiman, Director Executiv Fundația Bosch România, precizează că: „Ne bucură să continuăm acest parteneriat tripartit pentru al doilea an școlar consecutiv. Am pornit la drum împreună, conștienti fiind că mediul digital influențează procesul de învățare pentru generațiile de azi. NaradiX este o platformă de tip open source care le permite elevilor să învețe în ritmul lor, să acceseze cursurile Teleșcoala ori de câte ori doresc, să își teste cunoștințele asftel încât să afle în timp real care este nivelul cunoștințelor acumulate. Mai mult, este clar pe placul elevilor, întrucât există un sistem de recompensare de timp gamification.” 


Statistici, date:

·                  Conform studiului PISA, 5 din 10 elevi de 15 ani au competențe matematice, respectiv în domeniul științelor, sub nivelul minim de performanță, adică nu pot utiliza gândirea logică în situații cotidiene sau nu pot explica fenomene sau procese științifice familiare. 

·                 4 din 10 elevi, tot de 15 ani, au competențe de lectură sub nivelul minim de performanță definit de PISA, adică citesc un text și nu pot formula ușor concluzii.

·                 În 2021, rata de absolvire a gimnaziului a fost de doar 66%, fiind cea mai mică rată din ultimii 17 ani, potrivit Ministerului Educației.

·                  În 2022, numărul mediilor peste 5 s-a situat la un maxim absolut față de ultimii 10 ani, depășind un procent de 82,0%.

Despre Narada și Naradix.ro:

Un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation,Naradaeste o organizație activă în educație, a cărei misiune este aceea de a îmbunătăți actul educațional din România prin adresarea nevoilor din școli și mobilizarea promptă a comunităților pentru a găsi propriile soluții. Cu o echipă de vizionari, strategi, profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari, Narada se concentrează pe acțiuni esențiale în educație. 

Singura platformă de educație remedială, Naradix.ro este un proiect născut în pandemie ca unica soluție ce contribuia la scăderea decalajului între elevii care au avut acces la educație și cei pentru care digitalizarea a apărut mai târziu. Astăzi, platforma pune la dispoziție toate lecțiile din curricula școlară, de la clasa 0 până la clasa a VIII-a, însoțite de teste cu ajutorul cărora elevii își pot verifica cunoștințele. În plus, aici există cursuri realizate de profesioniști în domenii de interes pentru elevi și bazate pe un conținut adaptat educației moderne: cursuri de limbi străine, de dezvoltare personală, de siguranță cibernetică sau de nutriție și stil de viață sănătos. Mai mult decât atât, pentru efortul de a învăța, elevii sunt răsplătiți cu o mulțime de premii disponibile în platformă.

Despre Fundația Bosch România: 

Fundația Bosch România a fost înființată în 2020, la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială. Încă de la înființare, obiectivul organizației este generarea unor schimbări în bine în societate, iar educația reprezintă un domeniu cheie de implicare. Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației. Accesul la educație, dar și educația pentru viitor reprezintă direcții de interes. 

Despre programul „Teleșcoala”:

Emisiune de tradiţie, Teleşcoala a debutat în grila TVR 2 la începutul anilor ’70 şi, timp de un deceniu, a fost urmărită de generaţii de elevi. „Teleșcoala” a revenit la TVR 2 pe 16 martie 2020, odată cu instituirea stării de urgență cauzată de pandemie, care a închis școlile. Timp de cinci sezoane, cursurile programate și difuzate în cadrul programului au oferit elevilor posibilitatea de a păstra contactul cu materiile la care susţin examene în cadrul Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *