Premiile Gopo 2023: număr record de producții românești în cursa pentru nominalizări. Cine se află în juriul de preselecție de anul acesta.
2023-02-09 20:05:45

Număr record de producții românești înscrise anul acesta la Premiile Gopo. 117 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2022, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 17-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești va avea loc în luna aprilie.

Juriul de preselecție, care va stabili nominalizările pentru toate categoriile, a fost desemnat de către board-ul consultativ al Gopo și este alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Printre aceștia se numără criticii de film Ionuț Mareș, Cătălin Olaru și Dora Leu, regizorii Eugen Jebeleanu și Alexandru Mavrodineanu, actrița Cristina Flutur, directorul de imagine Alexandru Sterian, editorul Tudor Pojoni, scenografa Velica Panduru, producătoarea Iuliana Tarnovețchi și Ioana Florescu, coordonatoarea cinematografului Elvire Popesco din București.

Dintre cele peste 100 de producții înscrise, 37 lungmetraje se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizările categoriei „Cel mai bun film”, dintre care 31 de lungmetraje de ficțiune, precum Metronom(r. Alexandru Belc)Miracol (r. Bogdan George-Apetri), Capra Cu Trei Iezi (r. Victor Canache),Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark), Crai nou (r. Alina Grigore), Teambuilding (r. Matei Dima, Alex Coteț, Cosmin Nedelcu), Căutătorul de vânt (r. Mihai Sofronea) și șase lungmetraje documentare, dintre care menționăm titluri precum Paradisul naivilor (r. Copel Moscu), Delta Bucureștiului (r. Eva Pervolovici), Spioni de Ocazie (r. Oana Bujgoi Giurgiu) sau Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu).
Pocalul. Despre fii și fiice (r. Cătălina Teser, Dana Bunescu),Al cui câine sunt? (r. Robert Lakatos), Valuri pe uscat (r. Raluca David) sau  Daniel și balaurul (r. Cătălin Drăghici) sunt doar o parte dintre cele 15 producții înscrise la categoria documentar în urma apelului lansat în luna ianuarie.

La categoria de scurtmetraj au fost înscrise 71 de titluri, filme de ficțiune, documentare și povești animate. Lista scurtmetrajelor românești înscrise la această ediție cuprinde producții precum Appalachia (r. Roxana Stroe),Aurică, viață de câine (r. Mihai Dragolea),  Potemkiniștii (r. Radu Jude), Dislocat (r. Gabriel Sandu), Amintiri de pe frontul de est (r. Radu Jude, Adrian Cioflâncă),  Arta înșelăciunii (r. Adrian Sitaru),Mon Ami (r. Carina-Gabriela Dașoveanu), Peace Off!  (r. Ștefan Mandachi),Fabrica (r. Carmen Lidia Vidu), Suruaika (r. Vlad Ilicevici, Radu Pop),  Viață de clovn (r. Ioachim Stroe).

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo vor fi stabilite în luna martie. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Acestea fiind spuse, aștept părerile voastre!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *