RADAR a deschis Magazinul București pentru a 4-a ediție a celui mai mare festival de artă digitală din România
2023-11-01 18:43:33
  • Festivalul s-a desfășurat pe cele 5 etaje ale Magazinului București, iar fațada magazinului a prins viață printr-un video-mapping interactiv care a adus arta digitală și în spațiul public.
  • Tema ediției de anul acesta a fost LIVE, iar elementul central l-a constituit o scenă specială pe care au fost susținute spectacole live în fiecare zi de festival.
  • Peste 50 de artiști au prezentat instalații interactive de artă digitală și spectacole.
  • O secțiune importantă a festivalului a fost reprezentată de RADAR Kids, zonă dedicată copiilor, cu 10 instalații interactive și educative sub tema Evoluția.

București, 1 noiembrie 2023. RADAR, cel mai amplu festival de new media art din România, a avut loc anul acesta între 27 și 29 octombrie, într-un spațiu inedit din centrul Bucureștiului, pe care organizatorii l-au deschis special pentru publicul larg, Magazinul București.  

Ediția cu numărul 4 a explorat tehnologii de ultimă generație ca mediu de creație și augmentare în relație cu artele performative și ale spectacolului, sub tema LIVE.

RADAR este o radiografie anuală a industriei de new media art, susținută de UniCredit Bank și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.

RADAR 2023 la Magazinul București

„Clădirea de anul acesta ne-a permis să extindem expoziția și în spațiul public, în piața Roma, cu instalații interactive și lucrări de realitate augmentată prin care am reușit să oferim atât vizitatorilor cât și trecătorilor acces la diferite tipuri de interacțiuni cu proiecte de artă digitală.

În decursul celor 4 ani de RADAR am putut observa o evoluție a publicului de artă digitală din România. Apetitul pentru arta new media art și instalațiile interactive a crescut semnificativ datorită unui efort cumulat al comunității de artiști din jurul RADAR și al partenerilor care ne susțin an de an – atât din mediul privat cât și din zona administrațiilor publice.  Ne bucurăm că prin aceste demersuri putem  crea atât un exercițiu de regenerare urbană, cât și să contribuim la modul în care este percepută arta digitală, de către publicul larg, în România spun organizatorii RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

Festivalul s-a desfășurat pe toată suprafața celor 5 etaje ale Magazinului București și a găzduit peste 30 de proiecte artistice, instalații de artă digitală, proiecte de inteligența artificială, lucrări de realitate augmentată, realitate virtuală și mixtă, spectacole de dans contemporan, muzică și poezie, precum și secțiunea dedicată RADAR Kids.

Ediția a reunit proiecte multidiscplinare realizate de artiști și dezvoltatori români din toată țara curatoriate de Alina Rizescu, Dilmana Yordanova și Alexandru Berceanu.

Scenă AV și live performance

LIVE, tema de anul acesta, a presupus ca în fiecare zi au avut loc reprezentații live pe scena audio-video a festivalului cu spectacole și ateliere dedicate atât copiilor cât și adulților.

RADAR Kids

Pentru secțiunea dedicată copiilor, tema acestei ediții, Evoluția, a fost pusă în scenă sub forma unui loc de joacă în care arta, tehnologia și interacțiunea s-au împletit cu scopul de a dezvolta creativitatea copiilor. Aceștia au interacționat cu 10 instalații de artă digitală, proiecte de realitate augmentată, virtuală, inteligență artificială și momente performative.

Una dintre cele mai accesate instalații a fost Ogmios Z42, un robot care joacă teatru și interacționează cu oamenii care vin să-l vadă. Ogmios Z42 este un proiect al Teatrului „George Ciprian” Buzău, un personaj creat de Marina Hanganu (RO) și Bianca Trifan (RO) și adus la viață de Smaranda Găbudeanu – păpușar (RO) în spectacolul „2032 SMART-FAMILY” din cadrul proiectului european „Tele-Encounters: Beyond the Human”.

RADAR Kids Evoluția a fost un proiect educațional susținut și prezentat de Lidl România și finanțat de Primaria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Line-up

Printre artiștii prezenți la RADAR LIVE anul acesta s-au numărat: Spherical Aberration, Cristina Bodnărescu & Oana Băluță, Augmented Space Agency, Teatrul Postnațional Interfonic, Sandrine Deumier, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin Șimon, Ștefan Damian, Dragoș Pitaru, Andrei Cornea, Matei Mihai, NeoTectoniX Architects, Denis Flueraru, Ioana Mischie, Andra Bria, Tammy Lovin, Ygreq Interactive, Emil Drăgan, 13m10j, Lucian E. Matei, d.a.i (Dan Adrian Ionescu), Cote, Rekabu, Sillyconductor, Ovidiu Daneș.

Artiștii prezenți la RADAR Kids anul acesta au fost: Cristina Bodnărescu & Oana Băluță, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin Șimon, Ștefan Damian, Ioana Mischie, Andra Bria, TAMMY LOVIN, Ygreq Interactive, Emil Drăgan, 13m10j, Lucian E. Matei.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *