Tamara Buciuceanu-Botez, premiata pentru intreaga cariera la TIFF Sibiu 2016
2016-06-18 19:21:29

Una dintre cele mai indragite si apreciate actrite din Romania, Tamara Buciuceanu-Botez, va celebrata la Festivalul International de Film Transilvania, editia de Sibiu (22 – 26 iunie) pentru impresionanta sa cariera de peste 60 de ani in filmul si teatrul romanesc. Actrita in varsta de 86 de ani va primi un Premiu de excelenta pentru intreaga activitate artistica la cea de-a zecea editie TIFF Sibiu sambata, 25 iunie, de la ora 22.00, in Piata Mare din Sibiu, cand va fi proiectat si unul dintre filmele care i-au marcat cariera, Cuibul de viespi (1986), de Horea Popescu.

Exponenta de marca a generatiei de aur a actoriei romanesti, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei in peste 40 de productii cinematografice. Nascuta la Tighina (Republica Moldova), pe 10 august 1929, si-a inceput studiile de actorie la Iasi si le-a absolvit la Bucuresti, la Institutul de Teatru, in 1952. In cei 60 de ani de cariera, „Doamna comediei romanesti”, cum a fost supranumita, a dat culoare multor filme si spectacole remarcabile si a devenit extrem de populara cu rolul exigentei profesoare de matematica Isoscel, din seria Liceenii. A aparut in filme ca Titanic-vals (1964), Toate panzele sus (1976), Alo, aterizeaza strabunica! (1981), Grabeste-te incet (1981), Primavara bobocilor (1985), Cuibul de viespi (1987) sau recentele Nunta Muta (2008) si Toata lumea din familia noastra (2012).

A jucat pe scenele marilor teatre din Capitala – Teatrul Odeon (fostul Giulesti), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul National sau Teatrul de Opereta, unul dintre cele mai indragite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chirita. Și-a imprumutat vocea unor personaje faimoase in animatii si in spectacole radiofonice. Recompensata cu peste 20 de premii de interpretare, actritei i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru intreaga creatie teatrala si cinematografica, la Premiile Academiei Romane pe anul 2011, precum si distinctia Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, in anul 2014. In 2008, artista a fost omagiata si la TIFF Cluj-Napoca.

Cinefilii sibieni se vor putea intalni, tot in Piata Mare, cu o parte din echipa filmului Doua Lozuri. Filmul va rula joi, 23 iunie, de la ora 22.00, iar la proiectie vor fi prezenti regizorul Paul Negoescu, directorul de imagine Ana Draghici si actorul Dorian Boguta. Un eveniment apare va fi intalnirea cu echipa filmului Aventurile lui Nelly, filmat la Sibiu, la gala inchidere a festivalului, duminica, 26 iunie, de la ora 22.00. Alaturi de regizorul Dominik Weselly, vor raspunde intrebarilor publicului actrita Flora Li Thiemann, scenarista Uta Kolan sau producatorul Arek Gielnik. Sambata, 25 iunie, regizorul Catalin Mitulescu si actrita Ada Condeescu vor fi prezenti la proiectia filmului Dincolo de calea ferata, de la ora 20.00, la Teatrul Gong. Iar joi, de la aceeasi ora, sibienii vor putea viziona filmul Afacerea Est, in prezenta regizorului basarabean Igor Cobileanski si a producatorului Iuliana Tarnovetchi. Vineri, 24 iunie, la Gura Raului va avea loc proiectia filmului Tudo, pelicula filmata chiar in zona Marginimii Sibiului. Alaturi de spectatori vor fi prezenti regizorul Iura Luncasu, producatorul Andrei Baltaretu si actorul Pavel Ulici. Proiectia este precedata de un picnic cu mancaruri traditionale zonei, incepand cu ora 18:30.

Felicitari, doamna Tamara Buciuceanu-Botez!

Va astept cu impresii!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *