Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric … în cinematografe din 1 iulie
2022-06-21 15:48:55

Cel mai nou film semnat de Gabriel de Achim, Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, va putea fi văzut din 1 iulie, în premieră, în cinematografe, imediat după proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF. Spectatorii din Cluj vor fi astfel primii ce vor putea urmări filmul pe un ecran de cinema, joi, 23 iunie, de la ora 15:45 la Cercul Militar și vineri, 24 iunie, ora 12:30, la Cinema Victoria.

Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric | Snowing Darkness relatează întâmplările prin care trece Teo, un regizor care repetă cu actorii pentru un nou proiect. Subiectul, autobiografic, este derutant încă de la început: frământările unui regizor care pune în scenă o piesă de teatru despre drama pe care o trăiește după moartea fetiței lui, în urma unei boli incurabile. Pe măsură ce înaintează, povestea compusă din cinci variante de lucru, în care singurele personaje constante sunt el, soția și fetița lor, scoate la suprafață episoade incerte, la limita dintre viață și ficțiune, accentuând dilemele. Frământările apar la fiecare secvență din viața camuflată fie în piesa de teatru, fie în filmul care pare să nu aibă început și sfârșit ori în detaliile cotidiene care uneori o fac când ambiguă, când comic-absurdă, când insuportabilă.

„Mă bucur că filmul poate fi văzut, în sfârșit, în cinema. Și cu atât mai mult cu cât premiera națională o să fie la Cluj, la TIFF, un loc foarte special pentru filmele românești și nu numai. Și chiar dacă filmele mele par a fi din ce în ce mai depresive, nu vă lăsați păcăliți – sunt fericit că încă le mai pot face! Sunt atât de bucuros că apare în cinematografe încât am să vi-l și povestesc pe scurt, chiar dacă risc un spoiler major, poate nu ajungeți, totuși, la premieră: <S-a întîmplat ceva. Luna a luminat camera. Dumnezeu o știa>.” spune Gabriel de Achim care îl citează pe Tomas Tranströmer.

Filmul produs de Mandragora este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului, cunoscut deja publicului pentru: Ultima zi, lansat în 2016 și Visul lui Adalbert în 2011, dar și pentru îndrăgitul serial de televiziune Las Fierbinți.

Din distribuțe fac parte actorii: Bogdan Dumitrache, Anca Androne, Luiza Gherghinescu, Gheorghe Ifrim, Rolando Matsangos și Silvana Mihai iar scenariul este semnat de Gabriel de Achim și Cosmin Manolache. Adrian Iurchevici este directorul de imagine, muzica originală a filmului a fost compusă de Vlaicu Golcea,  iar producătorii filmului sunt Anca Puiu și Smaranda Zărnoianu.

Filmul a avut premiera mondială în selecția competițională Rebels With A Cause din cadrul celei de-a 25-a ediție a PÖFF – Tallinn Black Nights Film Festival 2021 și este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Dacin Sara și al Societății Române de Televiziune. Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric este produs de Mandragora și distribuit în România de Iadasarecasa și va putea fi văzut de spectatorii din întreaga țară din 1 iulie în cinematografe.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *