unteatru. Zece ani. Spectacole în premieră, transmisiuni online și concerte în aer liber în ultimul weekend de festival
2020-07-24 21:50:54

Ediția aniversară Zilele unteatru – festival anual de teatru, muzică și prietenie, organizat în perioada 17-26 iulie la Roaba de cultură din Parcul Herăstrău, a debutat cu o serie de reprezentații și concerte sold-out, reunind pe aceeași scenă câteva dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul unteatru. Aproape o mie de spectatori au participat în ultimele zile la evenimentele programate în cadrul acestei ediții, și alte câteva sute vor urmări, în ultimul weekend de festival, premierele și concertele în aer liber, organizate în condiții de siguranță, cu respectarea tuturor regulilor de protecție și siguranță.
Vineri, pe 24 iunie, de la ora 19:00, pe cea de-a doua scenă amenajată în spațiul de festival, vor concerta artiștii de la Fără Zahăr, deja prieteni vechi unteatru. O altă prezență constantă în festival, Auăleu va cuceri publicul, de la ora 22:00, cu o reprezentație specială a spectacolului Miorița – o adaptare hipnotizantă a celei mai semnificative opere populare românești. Invitații speciali sosiți din Timișoara vor deschide și seara de sâmbătă, 25 iulie, cu Ferma, spectacolul muzical care a inaugurat și sala de concerte din sediul unteatru, în urmă cu cinci ani. Dramatizare realizată de Ovidiu Mihăiță după romanul Ferma animalelor, spectacolul a fost prezentat în ultimii ani pe scenele festivalurilor din întreaga țară. În aceeași zi, de la ora 17:00, spectatorii din întreaga lume sunt invitați să urmărească online, pe pagina de facebook unteatru, spectacolul Proof, oferit de Fashion Days. Dana Rogoz, Marian Râlea, Florentina Țilea și Ionuț Vișan vor ajunge în casele tuturor iubitorilor de teatru în povestea regizată de Andrei și Andreea Grosu.
Din Nepal la Slatina, apoi ȋn sudul Italiei via Bucureşti, de la manufacturat confecţii la lucratul ȋn şaormerie, de la anvelopat blocuri la recrutare, Domeniul Iuptei, cea de-a treia parte din trilogia migraţiei – un proiect personal al regizoarei Catinca Drăgănescu, urmăreşte povestea unui tânăr asiatic aflat ȋn căutarea soluţiei pentru o viaţă mai bună ȋn Europa. Spectacolul prezentat în premieră sâmbătă seară, de la ora 21:30, ia forma unui basm urban şi imaginează povestea ca o experienţă de devenire. La limita dintre documentar şi ficţional, Domeniul luptei este o fabulă a lumii contemporane ȋn care tigri, bivoli şi oameni se luptă pentru a supravieţui. Din distribuție fac parte actorii: Cezar Antal, Nicoleta Lefter, Alex Popa, Alex Ștefănescu și Valentina Zaharia. Proiectul este co-finanțat de AFCN.
,,Domeniul luptei este un spectacol-caleidoscop. Ne-am propus să le oferim spectatorilor o pluri-perspectivă asupra subiectului şi o veritabilă experienţă teatrală. Cu sensibilitate, precizie şi umor, o echipă de cinci actori – orchestră aduce pe scenă a lume bogată şi colorată, la limita dintre realitate şi fantezie. Spectacolul ȋncheie nu numai un periplu tematic, ci şi unul estetic. Cristalizează nu numai un discurs, ci şi o viziune despre teatru, care poate fi actual şi social ȋn aceeaşi măsură ȋn care este teatral şi estetic.’’, subliniază creatoarea spectacolului, Catinca Drăgănescu.
Ultima zi de festival se deschide cu un spectacol pentru publicul tânăr și foarte tânăr. E ora de păpuși! îi invită la joacă, sub îndrumarea actriței Ana Crăciun-Lambru, pe micii spectatori, cu o poveste plină de umor despre prietenie, empatie, grija pentru animale și împlinirea viselor cu orice preț. Cei mici vor face cunoștință apoi și cu Izi, o cățelușă prietenoasă și extrem de curioasă.
Cele mai fredonate piese din repertoriul byron vor putea fi ascultate duminică, pe 26 iulie, de la ora 19:00. Nelipsiți de Zilele unteatru, artiștii ne vor bucura și în acest an cu prezența lor magnetică, într-un concert spectaculos oferit de Fashion Days. Tot ei semnează și coloana sonoră a clipului aniversar unteatru, care include imagini din toate cele peste 60 de spectacole jucate în ultimii 10 ani pe scena teatrului independent.
Ediția aniversară Zilele unteatru se va încheia la înălțime, de la ora 22:00, cu mult așteptata premieră oficială a spectacolului Noaptea bufonilor, o versiune scenică proprie a regizorului Alexa Visarion, după texte de Cehov și Shakespeare. În rolurile principale, doi actori emblematici pentru scena românească şi o întâlnire artistică inedită: Marian Râlea și Richard Bovnoczki.

Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 10 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În tot acest timp, proiectul s-a susținut exclusiv din și prin vânzarea de bilete, cele mai multe dintre spectacole fiind produse cu resurse minime, din dragoste pentru teatru.

Despre Roaba de Cultură
Proiectul Roaba de cultură este dezvoltat de Asociația Green Revolution și este o oază de liniște și bună dispoziție în natură, în parcul Herăstrău, zona Pescaruș, unde publicul poate descoperi activități dintre cele mai diverse: muzică, sport, workshop-uri și activități de dezvoltare personală, teatru, film. Roaba de cultură beneficiază de sprijinul ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) și se desfășoară în perioada iulie – septembrie 2020. Accesul în zona Roabei de cultură este liber șapte zile pe săptamână și cu acces Wi-Fi gratuit.

Vă invit cu drag!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *