Filmul de debut „Caini”, in regia lui Bogdan Mirica, selectionat la Cannes
2016-04-14 20:53:57

Caini/ Dogs, debutul in lungmetraj al regizorului Bogdan Mirica, va avea premiera mondiala in selectia oficiala Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes (11 – 22 mai). Sectiunea le este dedicata cineastilor cu viziuni si stiluri noi si incurajeaza creatiile indraznete si originale. Filmul intra si in competitia pentru Camera d’Or, trofeul acordat celui mai bun debut din selectia oficiala. Thriller-ul cu Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu in rolurile principale va ajunge pe marile ecrane din Romania in toamna acestui an, distribuit de Transilvania Film.

Caini a intrat in atentia selectionerilor de la Cannes inca din faza de proiect, fiind inclus in Atelierul Cinéfondation in anul 2014. Programul aduce in atentia potentialilor finantatori si producatori, in fiecare an, propuneri originale aflate in stadiul de dezvoltare.

„Am mai fost de doua ori la Cannes. O data in 2007, ca student, cand am participat la un masterclass Martin Scorsese – care efectiv m-a lovit in plex – si o data acum doi ani, cand am participat la Atelierul Cinéfondation. Intr-un fel, ma simt ca praslea din poveste, cel care reuseste a treia oara, desi Caini este primul meu lungmetraj. Bineinteles, sunt bucuros si onorat de aceasta selectie”, declara regizorul si scenaristul Bogdan Mirica.

Actiunea este plasata in apropierea granitei cu Ucraina. Roman, un tanar de la oras, ajunge intr-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gand sa vanda pamantul mostenit de la bunicul sau care a murit cu cateva luni in urma. In timp ce face demersurile pentru vanzarea mosiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzatie generala de amenintare pluteste in aer.

„Chiar si azi mai exista locuri in Romania – zone rurale, uitate de Dumnezeu – unde legea e doar un concept indepartat si abstract. Ce functioneaza cu adevarat e legea pe care si-o fac oamenii care traiesc acolo. Plasat intr-un astfel de loc – in campiile nesfarsite ale Dobrogei – filmul e un labirint moral si emotional care porneste de la un conflict vechi de cand lumea: lupta cu aproapele”, spune Bogdan Mirica.

In roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu si Costel Cascaval. Filmarile au avut loc in vara anului 2015, in locatii din Braila, Galati, Teleorman si Giurgiu. Bogdan Mirica semneaza regia si scenariul, directorul de imagine este Andrei Butica (Pozitia copilului, Umbre), iar scenografia ii apartine Augustinei Stanciu (Aferim!). In faza de proiect, filmul a fost prezentat si la Angers Workshops, Torino Film Lab/ Script & Pitch sau Les Arcs (Franta) si a castigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

Multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), scenarist si co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO Romania – Umbre (2014), Bogdan Mirica a studiat scenaristica la Universitatea Westminster si a semnat scenariul unor filme si seriale marca MediaPRO. In 2013, a fost selectionat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numita „Bestseller” (2005), in colectia Rasul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creatie la Graffiti BBDO si a scris pentru „Dilema”, „Observator Cultural” si „Esquire”.

***
Caini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) si EZ Films (Elie Meirovitz), si co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Productia a fost realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franta, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages si Fundatia GAN.

Filmul va fi distribuit in cinematografele din Romania de Transilvania Film.

V-am facut curiosi? Eu recunosc, abia astept sa-l vad!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *