În urmă cu 5 ani Animest lansa Incubatorul de Animație – un program care îi încuraja pe liceenii din România și Republica Moldova să-și pună imaginația în mișcare. De-a lungul acestor ani Incubatorul a ajuns la peste 200 de membri în comunitate, a catalizat producerea mai multor animații care au fost selectate, proiectate și premiate la festivaluri internaționale de film din România, Canada, Croația, Anglia și SUA, iar alumnii Incubatorului de Animație sunt astăzi printre studenții de la UNATC Animație, dar și la facultăți precum Gobelins Paris.Ajuns la ediția a 5-a, Incubatorul de Animație, cea mai mare comunitate pentru adolescenți dedicată animației și artei digitale, a deschis înscrierile atât pentru atelierul Animate the Festival!, cât și pentru Juriul Adolescenților @ Animest. Termenul limită este 10 septembrie, înscrierile sunt gratuite și se fac exclusiv online, iar mai multe detalii se regăsesc pe: incubatoruldeanimatie.ro.
„Petrecând timp cu adolescenții care au participat la Incubator de-a lungul anilor, am realizat cât de mult le-ar folosi o comunitate unde să poată crea de-a lungul întregului an. Așa s-a născut Comunitatea Incubatorul de Animație, care a devenit între timp mult mai mult: o platformă educativă, un studio de animație, un cineclub, chiar și un laborator de cercetare – un spațiu în care adolescenții își conduc propriile proiecte, formează prietenii, oferă sprijin artistic, creează și cresc împreună. Foștii participanți se întorc la Incubator pentru a susține ateliere și discuții despre facultate și industrie.
Ne dorim să facem noile tehnologii și arta digitală accesibile tuturor adolescenților, indiferent de background, printr-o combinație de inițiative online și în persoană. Succesul proiectului se datorează atât implicării adolescenților, cât și echipei foarte pasionate care construiește alături de ei.”, a spus Kar Bălan, coordonatorul Incubatorului de Animație.
Animate the Festival! – un workshop de 5 zile pentru liceenii pasionați de animație Între 7 – 12 octombrie liceenii din România și Republica Moldova au șansa de participa în cadrul Animest.19 la un workshop intensiv de animație, precum și la un program curatoriat de echipa Incubator, plin de proiecții, masterclass-uri, industry talks și multe alte activități. Trainerii care vor susține cele 5 zile de atelier de animație sunt Laura Pop și Cristian Radu, amândoi animatori multipremiați și doctori în animație. Laura este regizoare, iar filmele ei propun perspective filosofice asupra propriei persoane, asupra ciclului vieții și a morții. Cristian semnează mai multe animații selecționate și premiate în festivaluri internaționale, precum Skateboarding Is Not a Crime sau Nu mor caii când vor câinii. Sub îndrumarea lor, cei 10 liceeni selectați să participe la workshop-ul de la București, vor lucra primul lor film de animație, care va fi proiectat la Gala de închidere a celei de-a 19-a ediții Animest.
Participarea la workshop este gratuită, iar organizatorii Incubatorului vor asigura în fiecare zi masa de prânz precum și toate echipamentele tehnice necesare. Participanții își vor organiza independent cazarea pentru perioada 6 – 13 octombrie. Înscrierile se pot face online până pe 10 septembrie, vor fi selectați în total 10 liceeni din România și Republica Moldova.
Animate the Festival! – 2023 (photocredit: Claudiu Popescu)
Aplicația de înscriere trebuie să includă un portofoliu format din 4 lucrări reprezentative, în orice tehnică, precum și rezolvarea unui exercițiu practic – o animație de 3 secunde, plasată în mediul urban, pe tema „Te joci de-a v-ați ascunselea în oraș. Unde te ascunzi?”. Un alt criteriu important de eligibilitate este disponibilitatea participanților: aceștia trebuie să poată participa fizic la toate activitățile workshop-ului, în toate cele 5 zile.
Juriul Adolescenților la Animest.19 Liceeni pasionați de animație și critică de film au oportunitatea de a deveni unul dintre cei 3 jurați ce vor oferi Premiul Adolescenților în cadrul Competiției Internaționale de Lungmetraje de la cel mai mare festival de animație și singurul festival eligibil pentru nominalizări la premiile Oscar din România, Animest. Juriul selectat va avea oportunitatea de a discuta cu profesioniști din industrie și chiar cu regizorii filmelor din competiția pe care o jurizează.
Înscrierile sunt deschise până pe 10 septembrie, iar juriul selectat va fi ghidat de Ligia Soare, din echipa Festivalului Animest. Proiectul va începe cu un workshop susținut de Ligia, în cadrul căruia participanții vor învăța bazele analizei de film. Selecția participanților va fi realizată în urma unei aplicații care constă în două întrebări:
- De ce crezi că ești persoana potrivită pentru Juriul Adolescenților @ Animest.19?
- Alege un film care ți-a plăcut și motivează de ce ar trebui sa îl vadă și alte persoane – poți să te referi la temă, personaje, impact social, artwork, vizualuri etc.
Cele 3 participante selectate anul trecut pentru Juriul Adolescenților, respectiv Paula Benu, Clara Amariței și Zena Pop-Cohuț, formează anul acesta echipa de selecție pentru Proiecția Adolescenților@Animest, care va consta într-un calup de scurtmetraje realizate de elevi de liceu sau în an pregătitor, înscrise în această vară în urma unui open call. Această tradiție să va păstra și pentru adolescenții care vor fi aleși anul acesta în juriu.
Adolescenții pot aplica atât la Juriul Adolescenților@Animest, cât și la Animate the Festival!, dar participarea este posibilă doar la unul dintre cele două workshop-uri. Decizia legată de admitere va fi luată de selecționeri.
Păreri?