Akeji – sufletul munților câștigă Trofeul Alpin Film Festival 2022
2022-09-14 22:12:58
Cea de-a 7-a ediție Alpin Film Festival, unicul eveniment cinematografic din România dedicat culturii montane, s-a încheiat duminică, pe 12 septembrie, după 6 zile de proiecții, întâlniri cu invitați speciali, conferințe, competiții sportive și expoziții inspirate de universul montan. Au fost peste 35 de proiecții la Brașov, Predeal și Râșnov.
La Gala de premiere AFF.7, organizată sâmbătă seară la Centrul Cultural Reduta din Brașov, au fost anunțați câștigătorii ediției cu numărul. Trofeul ALPIN FILM FESTIVAL 2022 a fost câștigat de documentarul francez AKEJI – sufletul muntelui, regizat de Corentin Lecont și Melanie Shaan. O mică bijuterie cinematografică cu imagini de o frumusețe care îți taie respirația, despre un pictor japonez care trăiește într-o armonie perfectă cu natura.

Oamenii drumului – Terra Banatica regizat de Mircea Gherase, a obținut Premiul CARPAȚI acordat celui mai bun film care promovează zonele montane din România, premiu oferit de FUNDAȚIA CONSERVATION CARPATHIA. A fost filmul cu cea mai entuziastă primire la ediția din acest an a festivalului de film montan de la Brașov, sesiunea de întrebări și răspunsuri fiind una de colecție, cu peste o oră de discuții cu echipa prezentă, la care a participat și ALIN UȘERIU care face ultimele verificări înainte de lansarea oficială a traseului, pe 8 octombrie, la ALBA IULIA.

Premiul Publicului a fost obținut  de Visul Alb  al regizorului francez Mathieu le Lay, un documentar care într-un peisaj uimitor din Canada polară urmărește expediția fascinantă a fotografului francez Jeremie Villlet în albul polar al regiunii Yukon.

Momentele care au făcut din acest eveniment unul de colecție au fost printre altele și prezentarea într-o sală arhiplină a expediției Kanchenjunga de Horia Colibășanu și Marius Gane. Filmul K2 Italia 1954 prezentat într-un parteneriat cu renumitul Club Alpin Italian confirmă statutul de eveniment internațional important al ALPIN FILM FESTIVAL.

Turnul de cățărare din Parcul Central din Brașov s-a bucurat de un imens succes. Sute de copii și-au testat curajul pe turnul de 8 m, supravegheați de echipa de la Asociația Climb Again, condus de un multiplu campion mondial la paraclimbing Cosmin Căndoi.

Cel mai emoționant moment al ediției ALPIN FILM FESTIVAL a fost omagiul pe care festivalul, în parteneriat cu cei de la CLUBUL ALPIN ROMÂN – filiala Brașov, l-au adus celor trei alpiniști legendari MIRCEA NOAGHU, MIRCEA OPRIȘ și ADRIAN ANGHEL.

La festivitate a participat și Președintele FRAE (Federația Română de Alpinism și Escaladă) Bogdan Micu.

În premieră la ALPIN FILM FESTIVAL  s-a organizat si conferința UN MUNTE DE CURĂȚENIE  – Managementul deșeurilor in zona montană .

În acest an, Alpin Film Festival este parte din seria de evenimente a Forumului Orașelor Verzi, care fac din Brașov, capitala verde a României.

Păreri?

 

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *