Aparent o buruiană ce invadează câmpuri sau terenuri părăsite, armurariul e folosit în medicină de mai bine de două mii de ani.
Scrieri antice menționează această plantă ca fiind tratament pentru mușcăturile de șarpe.
Extrem de cunoscut în medicina naturistă, armurariul sau ciulinul laptelui este o plantă cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ce este frecvent utilizat pentru detoxifierea organismului, în special a ficatului.
În ultimii ani, popularitatea acestei plante a crescut în România, tocmai datorită beneficiilor pe care le are pentru ficat și pentru combaterea multor boli. Iată care sunt beneficiile unui tratament cu pastile realizate din această plantă.
Pentru sănătatea ficatului, armurariul este și un puternic detoxifiant. Acesta ajută la refacerea celulelor hepatice, în timp ce elimină toxinele din organism, care sunt procesate prin ficat.
Armurariul este extrem de eficient în stoparea efectelor nocive ale consumului de alcool, cauzate de pesticidele din alimente, metale grele, poluarea din apă și din aer.
Armurariul și-a dovedit eficiența ca tratament pentru diferite boli de ficat, inclusiv sindromul ficatului gras, alcoolism, icter, psoriazis și hepatită.
În anul 2007, după revizuirea a numeroase studii despre efectele terapeutice ale armurariului, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au constatat că există dovezi preclinice solide pentru efectele hepatoprotectoare și anticancerigene ale silimarinei, inclusiv inhibarea creșterii celulelor canceroase la prostată, sân, piele și celule cervicale.
Pe lângă ficat, ajută și inima și scade colesterolul
Armurariul este un puternic antiinflamator, fiind, astfel, de folos în prevenirea prncipalelor cauze ale apariției bolilor cardiovasculare.
Beneficiile armurariului asupra sănătății inimii și asupra scăderii nivelului de colesterol prin scăderea inflamației, curățarea sângelui și prevenirea daunelor cauzate de stresul oxidativ în artere.
Armurariul are posibilitatea ajută la prevenirea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi.
Ciulinul laptelui, cum e cvunoscut în popor armurariul, are proprietăți antioxidante care mențin sănătatea ochilor, a articulațiilor și a smușchilor.
Mod de administrare armurariu:
Ceai de armurariu:
O lingurita plina cu seminte de armurariu zdrobite, se pune la o cana cu apa clocotita, se pune la fiert, se lasa sa dea o data in clocot, apoi se strecoara si se beau 2 cani/zi repartizate in 3 portii inainte de fiecare masa.
Cine nu suporta gustul salciu al ceaiului de armurariu poate sa foloseasca o lingurita de menta, impreuna cu putina miere.
Conform parerii cercetatorilor americani, varianta cea mai buna pentru ca flavonoidele din compozitia sa sa nu se degradeaza in contact cu apa clocotita, ei recomanda:
infuzia combinata care se prepara astfel:
– 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza;
maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte 20 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa. Doza: 3 cani pe zi.
Tinctura de armurariu:
Este, probabil, forma de administrare ideala, pentru ca acest preparat se poate pastra si 2 ani fara sa-si piarda calitatile terapeutice.
-Se prepara astfel: se pun intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de seminte de armurariu, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecand in continuu.
Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de 2 degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 14 zile, dupa care se strecoara.
Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare si se administreaza de regula o lingurita de 4 ori/zi.