Candida: cum apare si cum poti scapa de ea in mod natural
2018-08-30 22:10:23

Cele mai multe femei fac candidoza cel putin o data sau chiar de mai multe ori in viata. Insa, desi boala este atat de intalnita, multe dintre noi se tem sa vorbeasca despre ea.

Candida albicans este o ciuperca ce traieste in mod normal in corpul nostru, in gat, gura, tractul intestinal, vagin, dar in cantitati mici.

Cand microorganismele de protectie sunt distruse de actiunea antibioticelor sau cand sistemul imunitar este slabit, aceasta ciuperca se inmulteste necontrolat si cauzeaza infectia numita candidoza.

Cum se manifesta candidoza?

Adesea candidoza se manifesta prin aparitia unei secretii albe branzoase, iritatie, arsura, mancarime intensa, arsuri in timpul contactului sexual si roseata zona vaginala.

Cine se poate imbolnavi de candidoza?

Candidoza ii poate afecta atat pe femei cat si pe barbati, dar este mai frecventa la femei. Candidoza este favorizata de multi factori, inclusiv de tratamentul lung cu antibiotice, de dieta bogata in zahar sau carbohidrati rafinati si de stresul prelungit. Candidoza este, de asemenea, mai frecventa la femeile gravide.

Printre factorii de risc ce pot declansa candidoza, se numara:

– folosirea contraceptivelor orale;

– folosirea medicamentelor pentru ulcer;

– administrarea frecventa a antibioticelor

– un regim alimentar bogat in zaharuri;

– toaleta vaginala inadecvata – sapunuri dure, spalarea si stergerea zonei genitale din spate spre in fata ceea ce aduce o parte dintre microbii din zona anala in zona vaginala

– dusuri intravaginale dese, folosirea deodorantelor in zona vulvara

– lenjerie intima din materiale sintetice, haine stramte

– folosirea detergentilor duri pentru spalarea sau inalbirea lenjeriei.

– sarcina

– diabetul

Cu toate ca aparitia infectiei nu este direct legata de actul sexual, transmiterea candidozei se poate face si pe cale sexuala. Chiar si sperma ejaculata in vagin a fost pusa pe lista factorilor favorizanti – sperma poate influenta aciditatea naturala a vaginului si de aici aparitia dezechilibrului care duce la infectie.

Alimente interzise atunci cand ai candidoza

– zaharurile rafinate. Zaharul hraneste candidoza, o ajuta sa se dezvolte.

– fructe crude sau conservate, uscate sau sucuri din fructe

– drojdie sau produse care contin drojdie

– alimente cu gluten: grau, orz, secara, paste

– otet si produse care contin otet

– ciuperci

– alune, unt de arahide si fistic

– alcool

– cafea, ceai negru

– branza cu mucegai si procesata;

– mezeluri si alte produse din carne procesata,

Iata cateva tratamente naturiste la care poti apela pentru a scapa de neplacerile candidozei:

Fibre

Amesteca o lingura de fibre solubile (psyllium, seminte de in, pectina) cu 230 ml de apa. Bea de doua ori pe zi, pe stomacul gol sau inainte de masa.

Otet de mere

Prepara o solutie obtinuta din 1 – 3 linguri de otet de mere si 250 ml de apa. Fa spalaturi o data pe zi, dar nu continua tratamentul mai mult de o saptamana.

Violetul de gentiana

Violetul de gentiana este un remediu traditional pentru infectiile vaginale si poate fi gasit in farmacii. Tamponeaza zona cu el o data sau de doua ori pe zi, folosind un betisor de ureche.

Lactobacili

Laptele fermentat natural (iaurtul) contine o bacterie numita Lactobacillus acidophilus, care limiteaza proliferarea ciupercilor vaginale si intestinale.

Scortisoara

Studiile au aratat ca scortisoara are puternice proprietati antifungice. Prepara un decoct astfel: fierbe timp de 5 minute doua batoane de scortisoara, intr-un litru de apa. Lasa-le o ora la racit apoi strecoara apa. Cu acest decoct poti face spalaturi vaginale.

Spalaturi cu plante

Combina cantitati egale de salvie, zmeura si tataneasa si gentiana si fa spalaturi o data pe zi. Daca nu ai mai avut niciodata candidoza, este indicat sa consulti un medic ginecolog, pentru un dignostic precis.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *