Creatorul lui Alien, celebrat la TIFF 2017! Potretul unui artist unic – H.R. Giger
2017-04-06 13:51:24

Biomecanica, suprarealism, creaturi intunecate si obiecte futuriste – artistul elvetian H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, va fi celebrat la cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (2 – 11 iunie 2017, Cluj-Napoca), in cadrul unei retrospective. Faimos pentru design-ul creaturii extraterestre din filmul SF iconic Alien (1979), care i-a adus un premiu Oscar, Giger a creat, in 45 de ani, o colectie impresionanta de lucrari unice.

Portretul H.R. Giger va cuprinde filme care exploreaza culisele creatiei lui, precum si doua titluri din seria Alien, ambele regizate de Ridley Scott: primul, cel din 1979, si cel mai recent, Alien: Covenant (2017), care se va lansa anul acesta. Invitati speciali la TIFF vor fi regizorul Zev Deans, un pasionat al operei lui si cel care organizeaza un festival H.R. Giger, si Leslie Barany, fostul agent si prieten apropiat al regretatului artist.

„Opera lui H.R. Giger merita descoperita in toata splendoarea ei suprarealista si kinky. Acest portret neconventional, inspirat de retrospectiva pe care Muzeul de Arta si Design (MAD) din New York i-a dedicat-o in 2015, recompune personalitatea convoluta si imaginarul intunecat al lui Giger printr-o serie de mediumetraje inedite, la care se adauga primul si cel mai nou film din seria Alien, serie care l-a facut celebru pe artistul elvetian”, spune directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

H.R. Giger (1940 – 2014) s-a nascut intr-o familie de chimisti in Chur, Elvetia, a studiat arhitectura si design industrial si si-a dezvoltat stilul unic descoperind aerografia, cu ajutorul careia a creat peisajele biomecanice intunecate, suprarealiste, care i-au adus faima. Cea mai cunoscuta carte a sa, Necronomicon (1977) l-a fascinat pe Ridley Scott, care l-a abordat pentru Alien. Filmul i-a adus un Oscar pentru efecte vizuale, trofeu acordat atat pentru creatura din film, in toate ipostazele ei, cat si pentru interiorul navei spatiale si exterioare. Artistul a mai creat obiecte pentru Poltergeist II, Species, dar si schite pentru legendarul film niciodata realizat al lui Alejandro Jodorowsky, Dune.

Carti, sculpturi, picturi, obiecte de design interior, filme, postere, coperte de albume – toate au fost reunite in Muzeul H.R. Giger, deschis in 1998 in Chateau Saint Germain. Faimoase sunt si „Giger bars”, baruri cu un design unic in lume, concepute de artist. Peste 20 de carti au fost dedicate operei sale, iar muzee din Paris, New York, Praga, Frankfurt, Moscova sau Istanbul au organizat ample retrospective.
Cinefilii vor avea ocazia rara sa exploreze lumea lui H.R. Giger la TIFF. Alaturi de cele doua filme Alien, retrospectiva cuprinde doua calupuri de scurtmetraje. Primul, The Collaborations of H.R. Giger, surprinde cateva dintre colaborarile sale cu alti artisti: trupa Blondie, pentru albumul Koo Koo, in A New Face of Debbie Harry (1982, F.M. Murer), si pictorii Claude Sandoz si Walter Wegmüller, in Tagtraum (1973, r. J.J. Wittmer). In Swissmade 2069 (1982, r. F.M. Murer), o distopie SF realizata din perspectiva unui extraterestru, Giger isi face debutul in design de costume si recuzita.

Al doilea calup ii introduce pe spectatori in culisele creatiei lui Giger: Behind the Scenes of H.R. Giger’s studio. In Passagen (1970, r. F.M. Murer), fascinat de mecanica erotica a strivirii cutiilor metalice la groapa de gunoi, Giger creeaza o serie celebra de picturi, numita Passagen. Interviuri cu prieteni, membri ai familiei, curatori si colectionari contureaza un portret intim al artistului in Giger’s Necronomicon (1975, r. J.J. Wittmer), in timp ce Giger’s Alien (1979, r. Mia Bonzanigo & J.J. Wittmer) documenteaza varful carierei sale – lucrul pe platourile de filmare la Alien.

Asadar, acestea fiind spuse, va invit cu mare drag sa urmarim impreuna teaserul, apoi va astept cu impresiile voastre. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *