Cum prepari o bunatate de ciulamaua de ciuperci cu usturoi. Dureaza doar 30 de minute
2018-09-11 17:52:23

Ciulamaua de ciuperci cu usturoi este foarte gustoasa si contine doar ingrediente vegetale.

Pentru a prepara doua portii ai nevoie de:

500 grame ciuperci champignon,

o ceapa,

2 catei de usturoi,

2 linguri de faina,

50 ml ulei,

patrunjel,

sare,

piper

Mod de preparare: se taie ceapa marunt si se pune la calit. Cand a devenit aurie, se adauga ciupercile curatate si taiate feliute. Se lasa pe foc sa fiarba in suc propriu, acoperind vasul cu un capac.

Se adauga faina, putina apa cat sa le acopere si usturoiul tocat marunt. Se lasa pe foc sa mai dea in clocot de cateva ori, apoi se opreste focul. Se condimenteaza cu sare si piper. Se serveste fierbinte, ornata cu patrunjel, alaturi de mamaliga.

Beneficii ciuperci:

Ciupercile contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o buna functionare. Sunt bogate in proteine, fier, potasiu, acid folic, vitaminele A, B1, B2, C, D (singurele legume care contin aceasta vitamina) si zinc.

Dintre toate legumele existente, ciupercile sunt considerate a fi cel mai bun substitut pentru carne. Spre deosebire, insa, de carne, ciupercile sunt mult mai usor de digerat. Iata cateva dintre beneficiile ciupercilor:

1. previn cancerul

Cancerul de san poate fi prevenit prin consumul zilnic de ciuperci, spun cercetatorii de la Universitatea Perth din Australia.

Astfel, femeile care aleg sa manance frecvent ciuperci reduc cu 64% riscul de a se imbolnavi de cancer mamar.

Specialistii sustin ca riscul de a dezvolta tumori mamare este cu atat mai mic cu cat consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde. Potrivit studiilor, ceaiul verde si ciupercile scad cu 90% riscul imbolnavirii de cancer de san.

2. Previn oboseala si anxietatea

Anxietatea, oboseala si stresul se pot trata si preveni tot cu ajutorul ciupercilor, datorita continutului mare de zinc si vitamine B. Consumul a trei ciuperci zilnic reduce considerabil senzatiile de epuizarea fizica si intelectuala, dar si anxietatea.

3. Intaresc sistemul imunitar

Un studiu realizat pe soareci si publicat de American Society for Nutrition a constatat ca ciupercile albe stimuleaza functia imunitara. Ele maresc productia de proteine antivirale si alte proteine eliberate de celule, protejand si reparand astfel tesuturile corpului.

4. Protejeaza vezica

O analiza a sapte studii – publicata in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention – a demonstrat ca, seleniul te tine departe de cancerul de vezica. 100 g de ciuperci shiitake contin 45% din nevoia zilnica, cremini 47%, iar ciupercile albe 17%.

5. Combat radicalii liberi

Legumele colorate au in general multi antioxidanti, substante care combat radicalii liberi din organism. Insa un studiu al Penn State University a demonstrat ca ciupercile cremini si portobello au aceeasi capacitate de absorbtie a radicalilor oxigenati ca si aceea a ardeiului gras rosu.

6. Stimuleaza metabolismul

Vitamina B ajuta la transformarea glucidelor in carburant pe care corpul il arde apoi pentru a produce energie. Ele ajuta si la metabolizarea grasimilor si proteinelor.

Ciupercile contin multa vitamina B2 (riboflavina) si B3 (niacina): 100 g ciuperci albe (aproximativ 6 medii) contin 36% si respectiv 30% din doza zilnica recomandata, in timp ce aceeasi cantitate de ciuperci pleurotus contine 32% si respectiv 39% din doza zilnica recomandata a acestor vitamine.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *