Gala Premiilor Gopo 2024. Ce filme românești sunt eligibile pentru marele trofeu
2024-01-16 19:45:40

– apel de înscrieri pentru categoriile documentar și scurtmetraj –

Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București. Organizatoriii anunță deschiderea apelul de înscrieri pentru categoriile documentar și scurtmetraj, data limită pentru înscrieri fiind 5 februarie 2024.

33 de lungmetraje, filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2023 îndeplinesc criteriile de eligibilitate și vor putea fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2024. Filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă de streaming, vor fi jurizate de 11 profesioniști din industria cinematografică, care vor alcătui juriul Premiilor Gopo 2024. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc filme prezentate și premiate în marile festivaluri naționale și internaționale, precum Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor; Libertate (r. Tudor Giurgiu) prezentat în premieră mondială la TIFF 2023, distins cu Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) în cadrul Festivalului de Film de la SarajevoMMXX în regia lui Cristi Puiu, care a avut premiera mondială în cadrul Competiției oficiale de la San Sebastian. Pe listă sunt și filme cu succes la public precum Taximetriști (r. Bogdan Theodor Olteanu), lungmetrajele regizate de Jesús del Cerro – Miami Bici 2 și Ramon, cât și documentare apreciate și premiate precum Între Revoluții filmul regizorului Vlad Petri, distins în cadrul Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu FIPRESCI – Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film și în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF 2023 cu premiul pentru Lungmetraj și Premiul FIPRESCI. Printre documentarele eligibile se numără și Arsenie.Viața de apoi (r. Alexandru Solomon) și De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Teaha) sau Playback (r. Iulia Rugină).

Lista lungmetrajelor eligibile, care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2024 este disponibilă pe site-ul oficial.

Apel de înscrieri pentru secțiunile documentar și scurtmetraj

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2023 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2023. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 16 ianuarie 2024 – 5 februarie 2024.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă online: https://premiilegopo.ro/fisa-tehnica

Regulamentul Premiilor Gopo poate fi consultat pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/regulament

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie de un juriu de preselecţie format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2024, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, partener al Premiilor Gopo încă din 2011.

Gala Premiilor Gopo 2024 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Acestea fiind spuse, vă invit cu drag, apoi vă aștept cu impresii!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *