Prima expoziție Gustav Klimt prezentată la Cluj a fost văzută deja de peste 3.000 de clujeni la MINA Pop Up
2024-04-25 19:51:12

“Gustav Klimt. The Immersive Show” este prima expoziție dedicată lucrărilor celebrului pictor austriac, cunoscut pentru operele sale simboliste și stilul Art Nouveau, prezentată la Cluj, în cadrul MINA Pop Up, ediția itinerantă a muzelui imersiv al noilor arte. Proiectul este prezentat de George. inovatie BCR si este organizat în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, aflandu-se in apropierea centrului comercial.

Expoziția este o producție multimedia, cu proiecții 360, care cuprinde peste 60 de opere ale artistului din întreaga sa activitate, expuse în muzee din toată lumea. Lucrările artistului prind viață și înconjoară spectatorii prin animații realizate de studioul de video-mapping Aural Eye, acompaniate de o muzică originală semnată de Alexei Țurcan. Spectacolul imersiv audio-video fost lansat prima dată la București în toamna anului trecut și a fost vizionat de un public format din peste 180.000 de copii și adulți.

Gustav Klimt a fost unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena și a fost influențat de stilurile bizantine și est-asiatice. Cele mai cunoscute lucrări ale sale includ Sărutul, Portretul Adelei Bloch-BauerFemeia în Aur sau Doamna cu evantaiul, cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitație în Europa (iunie 2023). Cel mai recent tablou vândut al artistului a fost „Portretul Domnișoarei Lieser” miercurea aceasta, la o licitație la Viena, Austria, contra sumei de 30 de milioane de euro.

Lucrările sale sunt cunoscute pentru utilizarea intensă a aurului și a modelelor decorative complexe, precum și pentru reprezentarea femeilor într-o lumină simbolică.

“Gustav Klimt. The Immersive Show” face parte din selecția de show-uri imersive, cu proiecții 360, ce pot fi văzute în cadrul MINA Pop Up până pe 2 iunie, alături de Lumea Subacvatică și Inner Constellations.

Avatarul AI și oglinda neurală

Asemeni spațiului de la București, și cel dedicat ediției itinerante cuprinde mai multe tehnologii inovatoare. La intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de MINA, un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați. MINA a fost dezvoltată pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real. Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le comunică. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru și rec.on.

Neural Mirror este prima instalație interactivă artistică din România construită cu inteligența artificială. “Oglinda” este concepută de către Alex Cioacă (dompro), cu ajutorul unor rețele neurale și al unui sistem de învățare aprofundat. Cu ajutorul Neural Mirror, publicul poate experimenta un transfer în timp real a propriei imagini. Acest lucru înseamnă că, în timp ce vizitatorii îsi fac poză în oglindă, aceștia se vor vedea prin diferite stiluri grafice animate. Instalația este prezentată de Daikin.

MINA Pop-Up își așteapă vizitatorii până pe data de 2 iunie la Cluj-Napoca, în apropierea centrului comercial Iulius Mall, într-unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, prezentat de George. Primul banking inteligent.

Proiectul itinerant marca MINA, Museum of Immersive New Art, prezintă arta digitală și noile tehnologii în trei mari orașe din România: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, până la finalul acestui an.

Biletele pentru spectacolele MINA Pop-Up sunt disponibile pentru achiziționare pe site-ul oficial al muzeului.

Despre MINA

MINA este primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Muzeul combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele și are ca scop creșterea consumului cultural și a calității producției culturale în România. Prin acest spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă generație, extindem granițele colaborărilor multidisciplinare și internaționale care sprijină inovația și digitalizarea. MINA este un proiect conceput de One Night Gallery și Le Petit. Partenerii proiectului sunt George.BCR, Kaufland România, Epson România, NVIDIA, Schweppes.

Păreri?

35 Post Views
0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *