Proiectul SENSE a ajuns la final. Toate reprezentațiile experienței imersive create în cadrul său au fost sold-out
2024-10-31 19:20:35
Pe 27 octombrie au avut loc la Teatrul Metropolis ultimele două reprezentații ale spectacolului SENS, cu actrițele Ioana Flora și Silvana Negruțiu în distribuție. Cel mai nou proiect al Asociației Prezent Continuu, organizatorul festivalului NOVA, a încheiat cu succes programul reprezentațiilor deschise publicului, toate cele 7 fiind sold-out.

Experiența imersivă a SENS a permis publicului să iasă din tiparele uzuale ale structurii unui spectacol de teatru și să facă un pas într-un context interactiv, în care sensul fiecărei reprezentații a fost dirijat de public și artiști către un final diferit. Finalul fiecărei reprezentații a fost urmat de o sesiune de dialog moderată de Monica Cure, cea care a coordonat și cercetarea proiectului.

Descărcați materialele de presă
„În timpul dialogului din cadrul spectacolului interactiv a fost fascinant să vezi cum publicul ajunge la o înțelegere colectivă asupra modului în care influențează povestea împreună. Și-au expus motivațiile diferite în alegerea lor, de la interpretarea citirilor EEG ale actrițelor până la ceea ce ar fi ales pentru ei înșiși. Au ajuns să înțeleagă cum sensul este construit, și nu preexistent, și cât de mult este influențat de ceilalți și chiar de factori ambientali.”, a spus Monica la finalul celor 7 reprezentații.
Peste 700 de spectatori au participat în lunile septembrie și octombrie la reprezentațiile spectacolului creat de Emilia Păunescu, cea care este și Directorul artistic al NOVA Festival, unul dintre cele mai complexe evenimente din România dedicat dialogului artă – știință construit cu noi tehnologii creative.
„Cred că cel mai mare câștig al proiectului este faptul că am reușit să creăm, prin acest spectacol, un context în care participanții au experimentat direct cum își pot transforma șabloanele de gândire. Conștientizarea abilității noastre extraordinare de a ne folosi de resursele din noi și din jurul nostru pentru a crea, în orice moment alegem asta, un nou sens al lucrurilor, este foarte valoroasă și sper ca experiența aceasta să continue să rodească beneficii pe termen lung pentru toată lumea implicată în proiect.”, a spus Emilia.
Pregătirea spectacolului a fost structurată în mai multe etape, începând încă din primăvara lui 2024. Are în spate o cercetare complexă, în care au fost implicați și artiștii, și la care au contribuit nume importante la nivel internațional din domeniul neuroștiinței, printre care și renumitul artist și cercetător interdisciplinar Albert Barqué-Duran care în luna august a fost prezent la București alături de echipa SENSE și Michele Mittlebronn, care conduce departamentul de neuropatologie al Laboratoire National de Santé din Luxembourg. O contribuție valoroasă în dezvoltarea experienței publicului în cadrul spectacolului a adus colaborarea cu echipa Mind Architect.
Coloana sonoră a avut muzică originală compusă special pentru spectacol de Alexandrina Hristov, fiind unul din punctele-cheie în construirea atmosferei. Designul interactivității a fost asigurat de Ygreq Interactive, iar designul de lumini a purtat semnătura lui Raul Păcurar.
Narativul cercetării artistice din cadrul proiectului SENSE vor fi disponibile, la final, pe canalele de comunicare NOVA Festival pentru a putea servi ca resursă și altor creativi care sunt interesați să abordeze tema propusă de Asociația Prezent Continuu.

Păreri?

312 Post Views
0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *