Regizorul și scenaristul Dan Pița va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2025. Personalitate marcantă a cinematografiei românești și a Generației ’70, Dan Pița a impus o stilistică originală încă de la debutul său. Talentul său a fost recunoscut și internațional, având în palmares premii la festivalurile de film de la Berlin și Veneția.
Dan Pița a debutat în lungmetraj cu documentarul Apa ca un bivol negru (1970), realizat împreună cu Andrei Cătălin Băleanu, Petre Bokor, Mircea Veroiu și Youssouff Aidaby. O cronică extraordinară a inundațiilor devastatoarea de pe teritoriul țării din acel an, filmul a fost recompensat cu o diplomă de onoare la Festivalul internațional de film pentru tineret din Cannes, 1973.
Dan Pița și Mircea Veroiu au regizat, în 1972, Nunta de piatră, o producție formată din două mediu-metraje – Fefeleaga (r. Mircea Veroiu) și Ca la nuntă (r. Dan Pița), bazate pe scrierile lui Ion Agârbiceanu. Acțiunea se petrece în Roșia Montană la începutul anilor 1900 și surprinde în mod exemplar culoarea locală și viața țăranilor români. Cele două mediu-metraje au fost achiziționate pentru arhiva Muzeului de Artă Modernă din New York. Pița va colabora cu Veroiu și pentru filmul Duhul aurului (1974), inspirat de asemenea din scrierile lui Ion Agârbiceanu și de viața într-o așezare minieră din Munții Apuseni.
Literatura a fost o sursă constantă de inspirație pentru Dan Pița. În 1976 regizează Tănase Scatiu bazat pe romanul omonim scris de Duiliu Zamfirescu, cu Victor Rebengiuc în rolul principal. Pița ecranizează în 1980 romanul lui George Călinescu Bietul Ioanide. În 1983 se lansează Faleze de nisip inspirat din scrierile lui Bujor Nedelcovici, cu Victor Rebengiuc, Carmen Galin, Marin Moraru și Gheorghe Visu. Filmul a fost retras imediat după premieră, pentru că „denatura realitatea socialistă”. Noiembrie, ultimul bal (1989) este inspirat din romanul Locul unde nu s-a întâmplat nimic de Mihail Sadoveanu. După Revoluție, în 1996, Pița aduce pe ecrane Eu sunt Adam!, cu Ștefan Iordache în rolul unui profesor de violoncel. Scenariul a fost inspirat dintr-o nuvelă a lui Mircea Eliade. În 2003, regizează Kira Kiralina, pe baza romanului lui Panait Istrati.
De numele lui Dan Pița se leagă și una dintre cele mai de succes trilogii din cinematografia română – Profetul, aurul și ardelenii (1978), Artista, dolarii și ardelenii (1980), Pruncul, petrolul și ardelenii (1981). Cu un trio imbatabil în rolurile principale – Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Mircea Diaconu – seria western urmărește aventurile a trei frați români plecați în Statele Unite ale Americii. Cu o producție enormă pentru vremurile respective, filmele au intrat rapid în topul celor mai apreciate și vizionate filme românești.
Povestea unor funcționari publici care organizează o competiție în pădure este pretextul unui expozeu al naturii umane în Concurs (1982), considerat de critici unul dintre cele mai puternice filme semnate de Pița. Din distribuție au făcut parte, printre alții, Gheorghe Dinică, Marin Moraru și Ștefan Iordache.
Pas în doi (1985) intră în concurs la cea de-a 37-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, unde primește o mențiune de onoare. Filmul spune o poveste de dragoste interpretată de Claudiu Bleonț, Petre Nicolae, Ecaterina Nazare și Anda Onesa. În anul următor, Dan Pița este invitat să facă parte din juriul Berlinalei.
Un alt moment important din cariera cineastului îl reprezintă lansarea filmului Hotel de lux, în 1992. O poveste alegorică, în care un hotel de lux este condus ca o țară comunistă, filmul a câștigat Leul de Argint la Festivalul de la Veneția. Din distribuție fac parte actorii Valentin Popescu, Ștefan Iordache și Irina Petrescu.
Din filmografia lui Dan Pița fac parte și filmele Dreptate în lanțuri (1984) inspirat din fapte reale, despre un țăran care se luptă cu nedreptatea autorităților, Rochia albă de dantelă (1989) cu Diana Gheorghian în rolul unei femei pentru a cărei dragoste se luptă trei bărbați (Claudiu Bleonț, Alexandru Repan și Andrei Finți) și Pepe și Fifi (1994), propus pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar. După anul 2000, regizează Femeia visurilor (2005), Second hand (2005) și Ceva bun de la viață (2011).
La 1 decembrie 2000, Dan Pița primește Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
În 2009, Dan Piţa a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În 2010, a primit distincția de Doctor Honoris Causa din partea Senatului UNATC, in cadrul unei ceremonii prin care instituția de teatru a celebrat 60 de ani de la înființare. La 18 decembrie 2015, regizorul a primit Premiul „Aristizza Romanescu” în domeniul artelor spectacolului, pentru întreaga sa creaţie, din partea Academiei Române.
Premiul pentru Întreaga Activitate va fi înmânat regizorului Dan Pița în cadrul Galei Premiilor Gopo 2025. Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie și va fi transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro.
Lista completă a nominalizărilor este disponibilă online și poate fi consultată pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari
Păreri?