Secretul ardeilor copți – Orice gospodină trebuie să afle acest lucru
2018-08-20 21:46:14

Îi mâncăm cruzi, fierți, copți, dar nu cunoaștem cu adevărat beneficiile banalilor ardei copți.

Ardeiul gras și frații lui, ardeiul capia, ardeiul iute și gogoșarul, reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume de care dispunem în luna septembrie.

Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveală o compoziție naturală de excepție, de la vitamine la antioxidanți și minerale, nutrienți extrem de benefici în buna funcționare a organismului.

Cea mai bună formă sub care îi putem consuma este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. Dar virtuțile lor curative continuă și după ce îi murăm sau îi coacem pe plită. Iată de ce nu trebuie să ratăm cura cu ardei în luna septembrie, perioadă în care această legumă e mai viguroasă și mai gustoasă ca oricând.

Sursa numărul unu de vitamina C

Principala substanță activă din ardei se numește capsaicină și dă culoarea legumei, cea mai multă fiind în cei roșii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic și a atacului cerebral.

Toate soiurile de ardei conțin vitamina C în cantități uriașe, însă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roșu iute conține cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală, scrie caplimpede.

În 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adică 100% din doza zilnică recomandată. În compoziția ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 și 0,45 mg de vitamina K.

Vitamina A este și ea prezentă, betacarotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi și reduce daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și țesuturilor.

Ardeiul roșu este mai sănătos decât cel verde, cu o cantitate de vitamine A și C de două ori mai mare.

Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantități de ardei, și mai ales ardei iuți, au cu 27% mai puține șanse de a face cancer pulmonar, și asta în condițiile în care sunt printre cei mai mari fumători din lume.

Suc, pastă, zacuscă

Gogoșarul este și el o legumă din familia ardeiului cu proprietăți medicinale aparte. Aplicată sub formă de frecții sau ca unguent pe părțile dureroase, tinctura de gogoșar este neîntrecută în calmarea și vindecarea suferințelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii.

Uleiul de măsline în care s-au macerat gogoșari timp de 10 zile este bun ca unguent împotriva durerilor de gât sau a răgușelii.

Același ulei calmează durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogoșarilor intervine și în cazuri de diaree, tuse măgărească, reumatism.

Murați, gogoșarii sunt un deliciu al sezonului rece. Ajută la arderea grăsimilor și la tranzit, tratează excelent mahmureala. Dacă la murat adăugăm scorțișoară, gogoșarii vor fi eficienți în litiază și insuficiență renală.

Sucul de gogoșari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminuează seboreea. Ardeii capia, atât de delicioși cruzi sau copți, sunt la fel de buni și conservați în oțet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat în betacaroten.

Gogoșarii și ardeii capia sunt delicioși preparați sub formă de pastă, ca să nu mai spunem că sunt ingredientele de bază în zacuscă.

Copți, murați sau congelați

Pentru a beneficia de toate aceste proprietăți medicinale, ardeii trebuie să fie proaspeți, adică să aibă o culoare intensă și pielea întinsă, fără pete. Legumele proaspete sunt grele pentru dimensiunea lor și tari. Pot fi păstrate la frigider o săptămână, pot fi congelate, și asta fără a-și pierde proprietățile.

Ardeii copți

În frigider, se păstrează în pungi de plastic, nespălați, până la șapte zile, fără a-și pierde prospețimea. Ardeii dulci pot fi congelați fără să fie opăriți.

Ardeii copți sunt un fel apreciat în bucătăria românească, îndeosebi de către persoanele cu stomac sensibil. Copți și curățați de coajă, sunt mai ușor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun într-o pungă închisă etanș și se lasă 15 minute să se aburească.

Se scot din pungă și se dă jos coaja. Se scot cotorul și semințele, se scurg și se așază porționat în pungi. După răcire, se așază în congelator.

Ardeiul gras are puține contraindicații: în perioada sarcinii, deoarece poate stimula uterul, și în cazul alergiei la ardei. În unele cazuri, ardeiul nu este bine tolerat de persoanele cu fierea mai sensibilă.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *