Stagiunea mobilă unteatru, noul proiect născut din colaborarea Teatrului unteatru cu partenerii Morten Bruun, pune scena pe roți și plimbă cea mai dezbătută poveste despre sași prin satele și orașele din Transilvania. Călătoria a început sâmbătă, pe 24 iunie, la Cisnădioara, cu primele două reprezentații ale spectacolului „Legenda din Hamelin”. O posibilă istorie a sașilor, parte din programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Cele două evenimente au marcat și lansarea proiectului care își propune să aducă teatrul în zonele cu acces limitat la cultură, valorificând și promovând diversitatea culturală a Transilvaniei.
„Legenda din Hamelin”. O posibilă istorie a sașilor este rezultatul colaborării regizorilor Andrei și Andreea Grosu, prin secția germană a Teatrului Național ,,Radu Stanca” din Sibiu, cu actorii Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Theodora Sandu, Fabiola Petri, Benedikt Häfner, Daniel Bucher, Gyan Ros Zimmermann, Eva Frățilă și Daniel Plier. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar muzica este semnată de Mihai Dobre.
Spectacolul este axat pe un fapt istoric cu prelungiri în mit și legende locale. Povestea leagă fuga copiilor din Hamelin de întemeierea primelor așezări ale sașilor în Transilvania. În următoarea perioadă, producția va călători pe patru roți la: Sibiu, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Rupea, Șona, Hoghilag, Prod, Porumbacu de Sus, Viscri, Biertan, Richiș și Cisnădioara. Scena călătoare, complet echipată cu aparatura tehnică necesară, va oferi publicului o experiență artistică inedită. Fiecare popas va marca o întâlnire cu lumea teatrului, dar va lansa și invitația de a descoperi o expoziție de fotografie cu portrete ale unor artiști cu origini germane. În plus, toți cei prezenți la evenimentele organizate în orașele și satele lor vor putea interacționa cu o instalație artistică, inspirată din aceeași poveste.
Pe termen lung, scena mobilă își propune să aducă spectacolele unteatru și în alte localități din țară. Multe dintre producțiile din repertoriu vor fi adaptate pentru acest nou mediu de expunere, iar noi spectacole vor fi create special pentru acest format. Inițiativa s-a născut din dorința de a aduce teatrul mai aproape de publicul cu acces redus la cultură și își propune să contribuie la creșterea consumului cultural la nivel național. Un proiect unteatru, Stagiunea Mobilă va fi implementată prin Muzică Bună SRL.
Păreri?
32 Post Views