Trei kilometri până la capătul lumii va putea fi văzut într-o serie de proiecții speciale urmate de dezbateri pe marginea temelor din film. Proiecțiile organizate în parteneriat cu Asociația Accept și Institutul Francez din România vor avea loc la Cinema Elvire Popesco din București după următorul program:
- 24 octombrie, ora 20:30, când proiecția va avea loc în cadrul Lunii Istoriei LGBT și va fi urmată de o discuție despre procesul de coming out cu Iaromira Popovici (părinte), Gabriel Gherman (activist trans) și Ciprian Chiujdea (actor);
- 16 noiembrie, ora 20:00, când după film discutăm despre infracțiunile motivate de ură și relația dintre instituțiile statului și persoanele queer;
- 20 noiembrie, ora 20:30, când seara va fi încheiată de o discuție despre religie, spiritualitate și comunitatea LGBTQ.
Proiecții similare vor fi organizate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
„Ne bucurăm să avem proiecția filmului Trei kilometri până la capătul lumii, inclusă în Luna Istoriei LGBT de anul acesta. Tema abordată reprezintă un bun punct de pornire a unor discuții relevante nu doar pentru comunitatea LGBTQ din România, ci pentru noi toți ca societate. Înțelegerea celui de lângă noi este posibilă dacă nu pierdem din vedere dragostea față de semeni, care ar trebui să guverneze relațiile și interacțiunile noastre.” a spus Victor Ciobotaru, director executiv Accept.
Între timp filmul poate fi văzut în cinematografele din țară și își continuă traseul festivalier, fiind prezentat recent la Festival Lumière, BFI London și, nu mai târziu de seara trecută, la Chicago IFF, unde a avut premiera nord-americană.
Trei kilometri până la capătul lumii ne face cunoștință cu Adi, un adolescent dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, acesta se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici înțelege, nici accepta, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție.
Filmul distribuit în România de Independența Film și FAMart a fost selectat în Competiția Oficială de la Cannes unde a fost premiat cu Queer Palm și este propunerea României la Premiile Oscar 2025.
Produs de Miruna Berescu, prin casa de producție FAMart, filmul îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Poziția Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor), Valeriu Andriuță (Miracol, După Dealuri), Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Domestic), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunțeanu (Metronom, Q.E.D., Moartea Domnului Lăzărescu), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) și Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor).
Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel mai bun regizor și cel mai bun actor principal (Șerban Pavlu) și lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.
Trei kilometri până la capătul lumii este regizat de Emanuel Pârvu după un scenariu semnat de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă (Marocco, Marfa și Banii, Niki Ardelean – colonel în rezervă), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia și costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferată).
Filmul este produs de Asociația FAMart cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și este finanțat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-producția a fost asigurată de Chainsaw Europe Studio.
Păreri?