Zacuscă de vinete – rețeta simplă, tradițională, știută de puține gospodine
2018-08-29 17:54:50

Pentru a pregăti zacusca de vinete după această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente:

2 kg ardei kapia

6 kg vinete

2 kg ardei gogosari

2 kg rosii

500 ml ulei

1 kg ceapa

usturoi

foi de dafin

piper

sare neiodata

Acestea sunt cantitatile pe care le folosesc eu. Dumneavoastra le puteti mari sau micsora in functie de preferinte.

De asemenea, proportiile ingredientelor sunt orientative. Cine doreste un gust mai acrisor, poate pune rosii mai multe sau, daca aveti 2-3 vinete sau ardei in plus sau in minus, nu schimba cu nimic reusita retetei.

Trebuie sa specific ca puteti folosi ardei si de un singur fel. De asemenea, dupa gustul si imaginatia fiecaruia puteti folosi orice condimente doriti.

Cum se prepară?

Mai intai, coaceti vinetele si ardeii pe plita, pe o tabla sau tava mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau in cuptor. Curatati vinetele de coaja cand inca sunt calde, le spalati si le puneti la scurs pe o sita.

Curatati si ardeii de pielita, le scoateti cotoarele si semintele, si ii taiati fasii. Treceti rosiile prin masina de tocat sau prin blender, obtinand astfel un suc mai gros de rosii. Vinetele scurse, le tocati cu un cutit din lemn.

Dupa ce ati pregatit toate acestea, tocati ceapa marunt sau o treceti prin masina de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai praji, ci va fierbe mai mult in zeama proprie si in ulei.

Poftă bună!

Vinete umplute cu ciuperci

Atat vinetele, cat si ciupercile, sunt doua legume pline de vitamine benefice pentru organismul nostru, iar combinate vor fi un adevarat festin culinar.

Ciupercile ne aduc un aport crescut de vitamina D, stimuleaza sistemul imunitar si ne accelereaza metabolismul. Iar vinetele au proprietati anticancericene, antimicrobiene, anticolesterol si antivirale. Ele alunga insomniile si starile nervoase. Datorita nivelului scazut de zahar vinetele sunt recomandate diabeticilor.

Ele contin potasiu care ajuta la stimularea inimii, magneziu care combate stresul, calciu pentru intarirea sistemului osos, vitamina A si C pentru sistemul imunitar. Ciupercile cat si vinetele sunt sarace in calorii si sunt indicate si in curele de slabire, atat de chinuitoare pentru noi.

Ingrediente

4 vinete

300 g de ciuperci

200 g de bulion de rosii

4 linguri cu pesmet

ulei

piper

sare

patrunjel tocat

Cum se prepară?

Spalam vinetele, nu le curatam de coaja pentru ca este plina de vitamine, le taiem in doua pe lung. La fiecare vanata taiata se face o taietuta in jurul miezului, aproape de pielita. Le presaram cu sare si le lasam 40 de minute sa se scurga apa din ele.

Le stergem bine si le prajim in ulei pana se rumenesc. Le scoatem pe o farfurie pe care am pus hartie ca sa absoarba uleiul din ele. Cu mare atentie le scoatem miezul, pastrand pielita si un strat subtire din miez. Spalam ciupercile sub jet de apa si intr-o cratita le calim.

Peste ele adaugam miezul de vinete tocat. Le presaram cu piper si sare dupa gustul nostru si adaugam patrunjelul tocat.

Cu aceasta compozitie umplem vinetele. Le asezam intr-un vas termic, le presaram pesmet pe ele si le stropim cu ulei, iar deasupra le punem bulionul. Le punem in cuptor pana se rumenesc. Veti descoperi o reteta cu un gust placut, o mancare usoara si plina de vitamine, pe care o puteti servi atat la pranz cat si la cina.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *