APROPIEREA / TOO CLOSE, documentarul care vorbește despre problema abuzului sexual asupra minorilor, din 19 mai în cinematografele selectate
2023-05-19 20:52:13

București, 19 mai 2023 – Recent nominalizat la Premiile GOPO 2023 pentru categoria „Cel mai bun film documentar”, APROPIEREA / TOO CLOSE va ajunge într-o selecție de săli de cinema, începând cu data de 19 mai 2023.  După ce a beneficiat de proiecții simultane în cinematografele din toată rețeaua Cinema City din România, ca parte principala a campaniei de conștientizare împotriva abuzului sexual asupra minorilor, documentarul regizat de de Botond Püsök urmează să intre și în programarea unor cinematografe de artă din București și țară. De asemenea, filmul poate fi văzut și în selecția Festivalului de Film European care se desfășoară luna aceasta.


Filmul spune povestea Andreei, o mamă singură, care luptă cu disperare pentru a-și proteja fiica de trauma cauzată de un abuz sexual. Filmul reușește să capteze emoțiile devastatoare ale izolării și obligă privitorul să examineze rolul comunității.

Obiectivul echipei creative a filmului documentar APROPIEREA/TOO CLOSE a fost acela de a porni o discuție la nivel național care să implice și să ajungă în cât mai multe medii și la cât mai mulți oameni, ceea ce a  atras după sine campania de conștientizare la nivel național împotriva abuzului asupra minorilor.

În București, filmul APROPIEREA / TOO CLOSE poate fi regăsit în programul de proiecții al cinematografelor Elvire Popescu, Union și al Muzeului Țăranului Român, în Timișoara la Cinema Victoria, iar în Miercurea Ciuc la Cinematograful Csíki Mozi.

Festivalul Filmului European, ajuns la ediția cu numărul 27, aduce unele dintre cele mai bune titluri ale cinematografiei europene ale momentului în șase orașe din țară. Așa se face că publicul din București, Timișoara, Oravița, Curtea de Argeș, Gura Humorului și Botoșani va avea ocazia să vadă în premieră națională filme premiate la Berlin, Veneția, Sundance sau Locarno, multe din ele lansate chiar anul acesta. În data de 19 mai, APROPIEREA / TO CLOSE va putea fi urmărit de spectatorii festivalului din Curtea de Argeș, Botoșani și Gura Humorului.

Documentarul ne aduce aproape de o mamă care construiește de una singură o viață mai sigură pentru cei doi copii ai ei, după ce fostul ei partener a fost închis pentru abuzul sexual comis asupra fiicei sale minore. Cu toate acestea, eforturile ei sunt constant puse la încercare de mica și conservatoarea comunitate din Transilvania, în care trăiește. Majoritatea sătenilor îi susțin deschis pe fostul ei partener și pe familia sa prestigioasă și nu cred că bărbatul a comis fapta pentru care a fost condamnat, acuzându-le pe Andrea și pe fiica ei că au lansat acuzații false împotriva lui. Când află vestea că bărbatul va fi eliberat înainte de termen, Andrea este nevoită să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului.

Filmul reușește să facă vizibile, chiar palpabile, disperarea și furia Andreei, deruta care o cuprinde în fața microcosmosului ostil al satului și a unui sistem de justiție indulgent față de abuzurile sexuale și lipsit de empatie față de victime. Totodată ne arată și resursele nebănuite pe care Andrea le găsește în ea însăși pentru a-și apăra familia.

“Andrea ar putea să fie mama oricărui copil, fiica ei ar putea să fie prietena, colega de clasă a oricărui copil. Dacă relaționăm cu ele prin sentimente de bază, cum ar fi iubirea și empatia, le putem fi alături în lupta lor pentru o nouă viață. Mă simt norocos că și personajele mele au simțit această dorință, de a-și spune povestea în acest fel și că, astfel, camera de filmat a devenit o parte a procesului lor de vindecare. – “, a mărturisit regizorul Botond Püsök.

Statisticile arată că unul din cinci copii cade pradă violului sau agresiunilor sexuale, iar adesea agresorul este o persoană din anturajul apropiat (59% cunoscuți, 34% membri ai familiei, doar 7% necunoscuți, sursa: https://www.rainn.org/statistics/perpetrators-sexual-violence). Din acest motiv, multe cazuri tind să nu fie niciodată raportate, pentru că victimele se tem și le este rușine. Din nefericire, sistemul judiciar întârzie să facă dreptate celor abuzați, fapt care îngreunează ca trauma să fie vindecată.

Producătorul și distribuitorul filmului în cinematografele din România este Luna Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și  Uniunii Producătorilor de Film și Audiovizual din România – Asociația Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual.

Câteva informații cu privire la tema abuzului asupra minorilor:

  • 1 din 5 copii din Europa e victima unei forme de abuz sexual sau a violenței
  • Copii abuzați evită să spună cuiva de rușine și din teama de consecințe
  • Adulții au datoria să rupă tăcerea în privința abuzurilor asupra minorilor
  • În aproximativ 85% dintre cazuri, abuzatorul e o persoană din certul de cunoscuți și de încredere al victimei
  • 1 din 3 copii abuzați nu spune niciodată cuiva ce a pățit
  • Unii copii nu conștientizează că au fost abuzați
  • Aveți bănuiala că un copil e abuzat? Aveți nevoie de ajutor? Sunați la 119 – Numărul unic național pentru copii

Păreri?

 

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *