Cum prepari salata de sfeclă pentru a funcționa ca un medicament miraculos
2018-08-18 10:03:45

Salata de sfeclă este un preparat sănătos, delicios și aromat. Mai mult decât atât, funcționează ca un veritabil medicament pentru organism.

Betalaina este substanța care îi dă acestei legume culoarea roșie și calitățile antioxidante și antitumorale.

Această substanță este foarte sensibilă la fierbere sau la coacere, de aceea se recomandă să consumăm sfecla foarte puțin fiartă, până se înmoaie puțin – puteți verifica cu o furculiță.

Cum preparăm salata de sfeclă roșie?

După ce fierbeți puțin sfecla, se dă prin răzătoare. Adăugați și 1-3 rădăcini de hrean rase, puțină sare, ulei și oțet de mere după preferințe.

Opțional, puteți adăuga puțină miere de albine organică. Se amestecă bine toate ingredientele și se pun într-un borcan închis ermetic.

Salata de sfeclă roșie se poate păstra la frigider timp de două săptămâni. Nu își va pierde din proprietățile terapeutice în această perioadă.

Această salată este un remediu natural excelent atât împotriva răcelilor și bronșitelor, cât și împotriva afecțiunilor reno-urinare. De asemenea, salata de sfeclă roșie îmbunătățește digestia și previne anumite tulburări digestive precum gastrita sau balonarea.

Beneficiile sfeclei roșie

1. Luptă împotriva anemiei

Sfecla roșie conține o varietate de vitamine și minerale, printre care fier și acid folic. Aceste ultime două substanțe au un rol extrem de important în producerea de globule roșii.

2. Protejează ficatul

Anumite afecțiuni hepatice pot fi ameliorate prin consumul regulat de sfeclă roșie. Această legumă îmbunătățește metabolismul celular și prelungește viața celulelor hepatice (hepatocitelor). Sfecla roșie este recomandată în cazul ficatului gras (steatoză hepatică), în cazul ficatului obosit și în cazul ficatului leneș, dar și în caz de hepatită.

3. Protejează sănătatea inimii

Un studiu efectuat în 2010 de Universitatea Queen Mary a demonstrat că un pahar de 250 ml de suc din sfeclă roșie pe zi reduce semnificativ tensiunea arterială. Cercetătorii sunt de părere că dacă sucul de sfeclă roșie ar fi consumat pe scară largă, numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare ar putea scădea cu 10%.

4. Previne cancerul

Un studiu efectuat a Universității Howard a arătat că substanțele cu proprietăți antioxidante din sfecla roșie au încetinit cu 12,5% progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și al cancerului mamar.

5. Combate depresia

Cercetări recente au arătat faptul că sfecla roșie are calitatea de a controla starea de spirit, mulțumită betainei conținute, relaxând mintea și ameliorând depresia.

6. Crește rezistența la efort

Un studiu realizat în Marea Britanie a demonstrat faptul că sucul de sfeclă roșie crește rezistența fizică a organismului cu până la 16%. Nitratul conținut de sfecla roșie contribuie la scăderea consumului de oxigen, astfel că antrenamentele devin mai puțin obositoare.

7. Stimulează creierul

Un studiu din 2011 al Universității Wake Forest a arătat faptul că sfecla roșie poate împiedica progresia demenței.

Acest lucru este posibil datorită oxidului nitric, care crește fluxul de sânge către creier. Nivelul ridicat de acid folic pe care îl conțin 2-3 sfecle mari (aprox. 75% din doza zilnică recomandată) joacă un rol important în prevenirea bolii Alzheimer.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *