„(M)ucenicul”, de vineri in cinematografe
2017-03-30 20:39:55

Religie, evolutie, emancipare, contraceptie, homosexualitate – toate sunt subiecte cu potential exploziv in (M)ucenicul/ The Student, filmul lui Kirill Serebrennikov proiectat in premiera mondiala la Festivalul de la Cannes si lansat de vineri, 31 martie, in cinematografele din Romania.

In prima saptamana, filmul poate fi vazut in cinematografe din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Brasov, Craiova, Pitesti, Targu Jiu, Oradea, Botosani, Odobesti, Deva, Iasi, Baia Mare, Bistrita, Piatra Neamt, Sfantu Gheorghe, Gura Humorului.

Filmul a avut parte de o primire entuziasta din partea criticii internationale: „Cu camera lui agitata, dialogurile furtunoase si jocul volatil al actorilor, (M)ucenicul este cel mai captivant film rusesc de la Leviathan incoace”, il descrie Financial Times.

Doua viziuni diferite asupra lumii care se ciocnesc in film: cea seculara si cea religioasa. Ambele pot fi regasite in societati puternic polarizate, cum sunt cele din Rusia si Romania: „O parabola intunecata despre fundamentalismul religios”, cum il numeste The Hollywood Reporter, (M)ucenicul a obtinut la Cannes Premiul François Chalais, acordat filmelor care promoveaza valorile jurnalismului, intr-un an in care dezbaterile despre fenomenul global al fanatismului religios au luat amploare. Perioada coincide cu cea in care Biserica Ortodoxa din Rusia, sub regimul lui Vladimir Putin, capata din ce in ce mai multa influenta in societate.

„Adaptand o piesa germana scrisa de Marius von Mayenburg, Kirill Serebrennikov regizeaza un studiu de caz tulburator despre un adolescent crestin in epoca lui Putin, la randul lui crestin ortodox”, comenteaza Chigaco Times. Piesa de teatru Martyr a avut cronici excelente in marile publicatii si a fost montata inclusiv in Romania.
Veniamin, un adolescent cuprins de o criza mistica, isi confrunta mama, colegii si profesorii cu Biblia in mana. Au voie fetele sa ia lectii de inot la scoala in bikini? Chiar e nevoie de educatie sexuala in clasa? Ar trebui studiata teoria evolutiei la ora de stiinte? Adultii sunt coplesiti de certitudinile pe care tanarul le striga invocand Scriptura. Nimeni, in afara de Elena, profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren.
Actorii Petr Skvortsov si Victoria Isakova, in rolurile lui Veniamin si Elena, au fost remarcati de critica internationala pentru interpretarile lor puternice. Imaginea este semnata de directorul de imagine Vladislav Opelyants, un colaborator al celebrului regizor rus Nikita Mihalkov.

„Indiferent daca esti credincios, ateu sau undeva intre, (M)ucenicul te captiveaza cu totul si te pune pe ganduri”, scrie Filmlink.

Regizor de teatru, film si televiziune, Kirill Serebrennikov (n. 1969) a absolvit cu onoruri fizica, in 1992, la Universitatea de Stat Rostov din Rusia. In 2008, a initiat un curs experimental de regie si actori la Scoala de Arta Teatrala din Moscova, care a devenit, patru ani mai tarziu, Studio Seven. Din 2012, Kirill Serebrennikov este director artistic al Gogol Center din Moscova. A castigat numeroase premii in teatru, film si televiziune. (M)ucenicul este al patrulea sau lungmetraj, dupa Playing the Victim (2006, Marele Premiu la Kinotavr Russian Open Film Festival si Rome Film Festival), Yury’s Day (Competitie Locarno IFF, 2008) si Betrayal (Competitie, Festivalul de la Venetia, 2012), filmul care i-a adus recunoasterea internationala.

Asadar, acestea fiind spuse, va invit cu mare drag sa urmarim impreuna trailerurile, apoi va astept cu impresii. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *