Peste 5.000 de vizitatori sunt așteptați în acest weekend la MeșteșugarFEST- România Creativă la Muzeul Satului
2016-10-31 16:09:23

Peste 5.000 de vizitatori și în jur de 140 de expozanți sunt așteptați să participe în acest weekend la Târgul Național de Artizanat și Meșteșuguri “MeșteșugarFEST-România Creativa”, care va avec loc la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București.

Târgul meșterilor populari se va desfășura zilnic, între 28-30 octombrie, de la ora 9.00- la 18.00. 

“Meșteșugurile, artizanatul, tradițiile populare sunt elemente esențiale pentru cultura unui popor și, pentru ca ele să reziste în timp, am considerat necesar să oferim o mână de ajutor în susținerea acestor tipuri de activități, să le redescoperim sau să le facem cunoscute tinerilor și copiilor. MestesugarFEST-România Creativă este un târg atât de business cât și unul pe care ți-ar plăcea să-l vizitezi, alături de cei dragi, în timpul liber. Pentru acest eveniment am adus specialiști în finanțare, comunicare și vânzări online pentru a susține workshopuri gratuite meșteșugarilor. Este vorba de traininguri pe care le considerăm necesare pentru dezvoltarea unui business. Pe lângă acestea, evenimentul înseamnă un program vast de spectacole de muzică, teatru, ateliere pentru copii, lansări de carte și proiecții de film”, a declarat Costin Grigore Borc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, în cadrul conferinței de deschidere a MeșteșugarFEST-România Creativă, care a avut loc vineri, 28 octombrie.

La conferința de presă de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” alături de Costin Grigore Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri au participat și Paulina Popoiu, Conf. univ. dr., Directorul General al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, Claudiu Vrînceanu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri,  Marilena Stoian, Conf. univ. dr., Președinte fondator ANTREC-Asociația Națională de Turism, Rural, Ecologic și Cultural, meșteșugari, oficiali din instituții de susținere a IMM-urilor și a turismului, antreprenori ale căror businessuri promovează tradițiile românești.

În intervenția sa, Directorul General al Muzeului  Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, Conf. univ. dr. Paulina Popoiu a declarat: „Pentru a-i coopta pe meșterii noștri, pe oamenii din sate mai ales, pentru a-i aduce către antreprenoriatul cultural, trebuie să le vorbim în graiul domniilor lor.  Dacă am să le vorbesc în continuare de start-up și background economic, ei nu vor înțelege nimic. Noi, aici, la Muzeul Satului suntem locul în care putem să vorbim pe limba meșterilor populari, să-i ajutăm să își crească afaceri”.

La rândul său, Marilena Stoian, Conf. univ. dr., Președinte fondator ANTREC – Asociația Natională de Turism, Rural, Ecologic și Cultural, a precizat că: “Toți apreciem arta populară, dar trebuie să ne gândim că meșteșugarii trebuie să și câștige astfel încât tradițiile lor sa meargă mai departe, sa nu ne ferim sa vorbim despre acest lucru. Dacă meșteșugurile rămân doar ca o activitate de hobby, încet, încet vor dispărea. ” 

Prezent, de asemenea, la deschiderea MeșteșugarFEST, Claudiu Vrînceanu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a apreciat că : ”În viitor ar trebui să ne gândim să-i sprijinim cum să își creeze piețe noi și mă refer la internaționalizarea acestora. Meșteșugarii trebuie să fie și mai prezenți la târgurile internaționale și de turism. Iar o parte dintre programele pe care le gândim trebuie să meargă în zona de online. Estimez că în următorii ani mai mult de jumătăte din vânzarile meșteșugarilor vor fi online și ar fi bine să gândim programe pentru ei în sensul acesta. Să creăm un o piață online pentru aceștia și rămâne de văzut care va fi rolul statului în acest sens.” 

Pe lângă târgul meșterilor populari, MeșteșugarFEST-România Creativă va include workshopuri de business (pe teme de finanțare, comunicare, vânzări online), spectacole de muzică, teatru, dans popular, ateliere pentru copii, teatru, proiecții de film și lansări de carte.

Printre cei care susțin workshopuri se număra Adrian Panait și George Brezoi, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri; Oana Bulexa și Monica Jitariuc- managerii care conduc MSLGROUP The Practice, cea mai premiată agenție de relații publice din România; Antoaneta Mareș- fondatoarea magazinului online de promovare a iei românești Blouse Roumaine Shop și Valentin Radu, fondator al companiei de software pentru marketing Omniconvert (fostul Marketizator).

Totodată, sâmbătă și duminică vor avea loc șapte ateliere pentru copii: creare de opinci, podoabe tradiționale, atelier de “Mândruțe” – broșe și insigne,  jocul educativ„Satul” – vizită în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, atelier pentru desen și pictură, atelier de creație: “Sporul Casei”, atelier de creatie de păpuși din papură.

Intrarea la ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile. Sălile pentru ateliere au 15-20 de locuri. Dacă vreți să va rezervati locul, puteți să vă înscrieți la adresa: cristina_negraru@imm.gov.ro. Trebuie să precizați numele copilului și atelierul ales. 

Spectacolele de muzică, dans, teatru sunt susținute de artiști din toată țara, printre cei mai importanți artiști care ni s-au alăturat numărându-se: Ştefania Rareş, Aneta Stan, Doina Lavric, Gheorghe Turda, Andreea Haisan, Ana Maria Pătrăscioiu, Paul Ananie.

Despre MeșteșugarFEST – România Creativă

MeșteșugarFEST – România Creativă este un eveniment organizat de Ministerul Economiei, Comerțului si Relațiilor cu Mediul de Afaceri care se va desfășura în perioada 28-30 octombrie 2016, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, din București.

Târgul va avea loc afară, zilnic, între orele 9-18.00.
 
De asemenea, în interiorul muzeului vor avea loc workshopuri dedicate meșteșugarilor (finanțare, PR, social media, creșterea vânzărilor online, branding), ateliere pentru copii (creare de păpuși din papură, realizare de opinci, desen și pictură, ateliere de creare de podoabe- margele populare), proiecții de film, spectacole de teatru și muzică.

Vizitatorii târgului vor plăti doar taxa obișnuită de intrare în Muzeul Satului. Biletele costă 2,5 lei pentru elevi și studenți, 5 lei pentru pensionari și posesori ai cardului Euro 26 și 10 lei pentru adulți. Beneficiază de acces gratuit: preşcolarii, veteranii, persoanele cu dizabilități, bursierii statului roman, membrii ICOM, ICOMOS, ASER, AMAR, AEOM, specialişti din muzee, angajații Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, angajaţii Institutului Național de Cercetare în Domeniul Conservării şi Restaurării.

Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei, schema de minimis fiind aprobată prin anexa nr. 3/35/26  la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016.

Programul național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului este un program multianual de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Program
MeșteșugarFEST-România Creativă
28-30 octombrie

VINERI, 28 OCTOMBRIE

12.30-13.25: Workshop de relații publice: PRcraft. Este susținut de Oana Bulexa, managing director MSLGROUP The Practice. (Sala V.I. Popa)

13.35-14.30: Workshop de social media: Meșteșugarii dau like Facebook. Este susținut de Monica Jitariuc, managing director MSLGROUP The Practice. (Sala V.I.Popa)

14.35-16.00: Workshop despre creșterea vânzărilor online, susținut de Valentin Radu, fondator al Omniconvert. (Sala V.I.Popa)

16.05-17.30: Workshop despre programe de finanțare pentru IMM de la bugetul de stat. Trainingul este susținut de Adrian Panait și George Brezoi, oficiali ai Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. (Sala V.I.Popa)

16.00-18.00: Spectacol folcloric oferit de Ansamblul folcloric ” Valea Someșului” din Gherla, Georgiana Lobonț, Raul Oltean si Sava Negrean Brudașcu, acompaniati de taraful Regal Transilvan din Cluj Napoca (scena principala din cadrul Muzeului Satului)

SÂMBĂTĂ, 29 OCTOMBRIE

10.00-11.30: Proiecţie film: Sălbăticia în Carpaţi, bogăţie pentru oameni. Sala WWF România
(Sala V. I. Popa)
11.00-12.00: Atelier de creație pentru copii: opinci – susținut de Alexandru Ilinca, unul dintre cei mai cunoscuți opincari români. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Levănțica)
12.00-13.00: Workshop despre promovare și comerț electronic: “Tradițiile și meșteșugurile românesti- de la undrea la click”. Workshopul este susținut de Antoaneta Mareș, fondatoarea Blouse Roumaine Shορ (Sala V.I.Popa)
12.00-13.00: Atelier de creație pentru copii: podoabe tradiționale – susținut de meșterul popular Ana Maria Rai. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Levănțica)
13.00-14.00: Atelier de creație: “Mândruțe” (broșe și insigne) – susținut de Casiana Tudor, reprezentantă a atelierului șezătoare Mândra Chic. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Lavănțica)
13.00-14.00: Jocul educativ„Satul” – vizită în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Pe spatele tablei de joc sunt imagini reprezentative pentru muzeu. Drumul se parcurge prin formarea unor cuvinte cât mai lungi cu literele de pe cărţile din joc.
Atelierul se adresează copiilor care ştiu literele și va avea loc în “Sala de sticla”. Atelierul se va desfăsura în prezența lui Danion Vasile, creatorul jocului.
Satul este jocul oficial al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București și a fost realizat cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea muzeului. (Sala de sticla)

12.00 Câtu-i… Maramureşu`!
Ansamblul folcloric profesionist Transilvania – Baia Mare
Director – Iuliana Dăncuş
Invitaţi – Gheorghe Turda şi meşteri populari din Maramureş

13.00 Mulţumiri la aniversarea muzeului
Colaboratori de seamă

13.30Armonii de toamnă
La nai… Cornelia Tihon, Narcisa Băleanu
Studenţi ai clasei de nai Universitatea Naţională de Muzică – Bucureşti
Clasa profesor Dalila Cernătescu

14.00 Lansare de carte
FOLKMEDIA – Depozit folcloric multimedia, Bucureşti, 2016
Coordonator – acad. Sabina Ispas
Proiectul Folkloric Multimedia Deposit realizat de:
Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000

Toamnă ruginie… florilegiu muzical
Andrei Adrian Drăgoescu – vioară
Andrei Theodoru – clartinet (Sala V. I. Popa)

15.00 Dialogul instrumentelor muzicale populare – tilincă, tulnic,fluier, dobă, muzicuţă
Dănuţă Stan, Constantin Cojocăriţa – Zăiceşti, Botoşani

9.00 – 18.00 Târgul meşterilor populari

DUMINICĂ, 30 OCTOMBRIE
11.00-12.00: Atelier: desen și pictură. Atelierul este susținut de artistul plastic Alice Bîrca pentru copii între 2-5 ani. (Sala Levănțica)
12.00-13.00: Atelier de creație: “Sporul Casei”. Atelierul este susținut de Luminița Voica, fondatoare a Atelier Maria, pentru copii de peste 5 ani. (Sala Levănțica)
13.00-14.00: Atelier de creație: păpuși din papură. Atelierul este susținut de Aura Niculae, reprezentantă a „Satului Meșteșugurilor” din Comana, pentru copii între 4- 12 ani. (Sala Levănțica)
12.00 Cântece şi dansuri populare – Grădiniţa Flori de tei – Bucureşti

12.15 Zarvă mare în târg… cu fanfara ţărănescă de la Vorona, Botoşani

13.00 De la noi, de pe la Vlaşca!
Ansamblul folcloric profesionist Burnasul – Alexandria, Teleorman

13.30 Koy muzesinde beraber dans edelim (Haideţi să ne înveselim la muzeu!)
Ansamblul KaraSu- Medgidia

14.00 Pe un picior de plai…
Fluieraşii din Dobroteşti, Teleorman

14.30 Prezentare de carte – poezii de dragoste
Miriiungeri – Marin Constantin, Editura SemnE, 2016
Firul vieţii – Tudor Niculescu Mizil – chitară clasică

15.00 Hai la hora mare!
Ştefania Rareş, Aneta Stan, Doina Lavric, Andreea Haisan, Ana Maria Pătrăscioiu,
Paul Ananie

16.00 Teatrul Masca – Bucureşti

9.00 – 18.00 Târgul meşterilor populari

Fast Facts
MeșteșugarFEST-România Creativă
1.Evenimentul are loc în perioada 28-30 octombrie la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București
2.Este organizat de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri
3.Târgul va avea loc afară, în curtea muzeului. Zilnic, între orele 9-18.00
4.La târg s-au înscris 170 de artizani și meșteșugari, dintre care au fost acceptați 139.
5.Participarea meșteșugarilor este gratuită, iar MECRMA va suporta cheltuielile de transport și cazare ale acestora. Transportul este asigurat inclusiv pentru produse. Beneficiarii programului își vor putea prezenta și vinde produsele și, totodată, vor avea ocazia să organizeze ateliere de lucru pentru vizitatorii interesați. 
6.Sunt așteptați peste 5.000 de vizitatori.
7.În interiorul muzeului vor avea loc zilnic:
-workshopuri dedicate meșteșugarilor (finanțare, PR, social media, creșterea vânzărilor online, branding),
-ateliere pentru copii (creare de păpuși din papură, realizare de opinci, desen și pictură, ateliere de creare de podoabe- mărgele populare)
-proiecții de film
-spectacole de teatru și muzică
8.Workshopurile pentru meșteșugari sunt susținute de:
-Adrian Panait și George Brezoi, oficiali ai Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (workshop programe de finanțare de la bugetul de stat)
-Oana Bulexa, managing director MSLGROUP The Practice (workshop PR)
-Monica Jitariuc, managing director MSLGROUP The Practice (workshop social media)
-Valentin Radu, fondator al Omniconvert (workshop e-commerce/cresterea vanzarilor online)
-Antoaneta Mareș, fondatoare a Blouse Roumaine Shop (workshop promovare și e-commerce)
9.Atelierele pentru copii au loc sâmbătă și duminică, între orele 11.00-14.00, iar intrarea este libera, în limita locurilor disponibile. Sălile de atelier au 15-20 de locuri.
Acestea sunt:

Sâmbătă, 29 octombrie

11.00-12.00: Creare de opinci, susținut de Alexandru Ilinca, unul dintre cei mai cunoscuți opincari români (pentru copii între 7-12 ani)
12.00-13.00: Creare de podoabe tradiționale, susținut de meșterul popular Ana-Maria Rai (pentru copii între 7-12 ani)
13.00-14.00: Creare de “Mândruțe”- broșe și insigne, susținut de Casiana Tudor -reprezentantă a atelierului șezătoare Mândra Chic (pentru copii între 7-12 ani)
13.00-14.00: Jocul educativ„Satul” – vizită în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Pe spatele tablei de joc sunt imagini reprezentative pentru muzeu. Drumul se parcurge prin formarea unor cuvinte cât mai lungi cu literele de pe cărţile din joc.
Atelierul se adresează copiilor care ştiu literele și va avea loc în “Sala de sticla”. Atelierul se va desfăsura în prezența lui Danion Vasile, creatorul jocului.
Satul este jocul oficial al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București și a fost realizat cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea muzeului. (Sala de sticla)

Duminică, 30 octombrie
11.00-12.00: Desen și pictură, susținut de artistul plastic Alice Bîrca (copii 2-5 ani)
12.00-13.00: Atelier “Sporul Casei”, susținut de Luminița Voica- fondatoare a Atelier Măria (copii de peste 4-5 ani)
13.00-14.00: Creare de păpuși din papură, susținut de Aura Niculae- reprezentantă a Satului Meșteșugurilor din Comana (copii 4- 12 ani)
10.Evenimentul este promovat pe Facebook si YouTube de cinci dintre cei mai cunoscuți meșteșugari și susţinători ai valorilor românești. Acestia sunt:
-Adela Petre-țesătoare în păr de capră si “Tezaur Uman Viu” (distinctie oferita de Ministerul Culturii și UNESCO)
-Alexandru Ilinca-unul dintre cei mai cunoscuți opincari români
-Paul Buța- un talentat creator de măști populare
-Antoaneta Mareș, fondatoarea platformei online de promovare a iei “Blouse Roumaine Shop”
-Dana Georgescu- fondatoarea atelierului de tipar și legătorie “Moara de hartie”, dar și a proiectului “Satul Meșteșugurilor”.
11.Videoclipurile au fost realizate de compania de producție de televiziune Edmont Media și pot fi vizionate pe conturile de Facebook și YouTube ale MeșteșugarFEST-România Creativă:
https://www.facebook.com/MestesugarFEST/?fref=ts https://www.youtube.com/results?search_query=mestesugarfest.
12.Intrarea la târg este gratuită, însă vizitatorii trebuie să plătească taxa de intrare în cadrul Muzeului Satului. Astfel, biletele costă 2,5 lei pentru elevi și studenți, 5 lei pentru pensionari și posesori ai cardului Euro 26 și 10 lei pentru adulți. Beneficiază de acces gratuit: preşcolarii, veteranii, persoanele cu dizabilităţi, bursierii statului roman, membrii ICOM, ICOMOS, ASER, AMAR, AEOM, specialişti din muzee, angajaţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, angajaţii Institutului Naţional de Cercetare în Domeniul Conservării şi Restaurării.
13.Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei, schema de minimis fiind aprobată prin anexa nr. 3/35/26  la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016.

Așadar, acestea fiind spuse, vă invit cu multă plăcere, apoi vă aștept cu impresii. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *