Studiu: De ce unii oameni mananca excesiv si nu se pot controla?
2019-05-09 11:26:14

Supraponderalitatea este adesea cauzata de mancatul in exces. Cauzele pentru care oamenii mananca mai mult decat ar trebui au fost descoperite de catre specialisti, in urma multor studii facute in ultimii ani.

STUDIILE FACUTE DE-A LUNGUL ULTIMILOR ANI AU SCOS LA IVEALA URMATOARELE INFORMATII:

-Oamenii au tendinta de a consuma portii mai mari de mancare decat ar trebui;

-Tendinta de a manca mai mult creste pe masura ce efortul de a procura hrana scade;

-Oamenii au tendinta de a manca mai mult atunci cand se afla la masa intr-un grup mare;

-Odata ce o persoana se asaza la masa, aceasta mananca fie pana cand mancarea se termina, fie pana cand intervine un factor extern (ii suna telefonul sau cineva o intrerupe).

Psihologii sunt de parere ca mancatul este un comportament automat, neconstientizat de cele mai multe ori, de aceea avem tendinta de a manca mai mult decat e necesar. Asta nu inseamna ca oamenii nu pot controla aceasta activitate – o pot face temporar, insa tendinta este de a revenit la obiceiul de a manca fara sa gandim.

Industria publicitara nu face altceva decat sa ne stimuleze tendinta de a manca mai mult si mai des. Pentru a reduce consumul alimentar, ar trebui sa limitam vizibiltatea alimentelor hipercalorice si nesanatoase.

Metodele prin care obezitatea poate fi combatuta prin limitarea consumului de alimente ar fi urmatoarele:
-Reducerea portiilor de mancare (acasa, in restaurante);

-Limitarea accesului la alimente deja preparate (pe care le gasim in benzinarii, in supermarketuri);

-Limitarea accesului la gustari nesanatoase in scoli si la locul de munca;

-Reducerea volumului de reclame la produse alimentare/ bauturi nesanatoase si hipercalorice;

In societatea moderna, mancatul nu mai reprezinta un mijloc care ne asigura supravietuirea. Acum mancam atat atunci cand ne este foame, cat si cand sarbatorim ceva, cand vrem sa ne rasfatam sau cand suntem tristi si vrem sa ne schimbam starea de spirit.

Tot psihologii ne spun si ca persoanele care mananca in exces au tendinta de a crea o legatura aparte cu alimentele preferate.

Ce poti face pentru a combate mancatul excesiv, in functie de motivele pentru care faci asta

Mananci portii prea mari – fa-ti un obicei din a iti cantari portiile de mancare pentru a iti da seama cat ar trebui sa mananci, de fapt. Apoi, obisnuieste-te sa mananci din farfurii cat mai mici, astfel incat portia de mancare sa te satisfaca din punct de vedere vizual.

Renunta la dorinta de a manca tot din farfurie – mai degraba, fa-ti un obicei din a lasa mereu cateva imbucaturi in farfurie.

Mananci mult pentru ca nu depui niciun efort pentru a obtine hrana – vremurile s-au schimbat si supermarketurile/restaurantele ne pun absolut tot la dispozitie. Nu mai e nevoie sa depunem niciun efort pentru a obtine o masa. Ei bine, fa-ti un obicei din a gati. Astfel, vei avea tendinta de a manca mai putin decat atunci cand mananci mancare preparata de altcineva.

Mancatul este o activitate sociala – daca esti genul care mananca mai mult cand se afla intr-un grup, ar trebui sa iti faci un obicei din a manca putin acasa, inainte de a iesi in oras cu prietenii sau familia. Daca mananci aperitivul acasa, nu vei ajunge acolo infometat si vei putea sa iti controlezi foamea si dorinta de a manca.

Mananci fara sa te gandesti la ceea ce faci – ai tendinta de a te ridica de la masa doar atunci cand ai terminat de mancat tot din farfurie? Obisnuiesti sa mananci fara sa te gandesti la ceea ce faci si adesea iti dai seama, la final, ca ai mancat prea mult?

Incearca sa fii prezent si cu mintea, atunci cand mananci. Renunta la televizor, la telefon si la reviste sau carti atunci cand mananci si concentreaza-ti atentia asupra alimentelor consumate, dar si asupra organismului tau – astfel, vei stii cand sa te opresti.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *